Lierenaar Lodewijk Kesselaar is een echte Mariavereerder

02 november 2016 -

Het begon met een houten Mariabeeldje, gekocht in Italië tijdens zijn huwelijksreis. Inmiddels heeft Lierenaar Lodewijk Kesselaar een museum vol heiligenbeelden én een flinke schare bewonderaars. "Als kind bracht ik negen jaar door in een pensionaat van de Broeders van Liefde in Nijmegen", legt Lierenaar Lodewijk Kesselaar (73) uit. "Geloof stond bij de broeders voorop en daar is mijn bewondering voor Maria ontstaan. Ik mag mezelf Mariavereerder noemen. Als mensen aan mijn vrouw vroegen wat ze voor mijn verjaardag mee zouden kunnen brengen, dan zei ze altijd 'Doe maar een Mariabeeldje, dat vindt hij leuk'. Zo ontstond in de loop van de jaren een aardige verzameling van gekregen, maar ook gekochte beeldjes".
Twee jaar geleden organiseerde de Naaldwijkse katholieke kerk tijdens de feestweek een expositie van beelden. "Ik heb daar een aantal van mijn beelden tentoongesteld. Ik kreeg er heel veel reacties op. Mensen zetten ineens ook dozen en zakken vol beelden bij me voor de deur. 'Als het niks is, gooi jij ze maar weg, Lodewijk' stond er vaak bij." 

Repareren
"Begin dit jaar deed ik mee aan een expositie in de Timmerwerf en ook daar kwamen veel reacties op. De beelden die mensen afstonden, leverden me nog een andere hobby op, want omdat ze vaak beschadigd waren moest ik ze eerst repareren. Inmiddels had ik zoveel kruisbeelden, Mariabeelden, wijwaterbakjes en heiligenbeelden, dat ik mijn museum moest verhuizen naar een grotere kamer." Ook zijn nieuwe museum wordt opnieuw ingezegend. "Op de vorige locatie kwam bisschop Hugo van Stekelenburg met zijn zwager, Piet Koene, langs om te kijken. Piet vroeg of de bisschop zijn inzegenboek bij zich had. 'Dat kan ik uit mijn hoofd', zei de bisschop, daar ben ik bisschop voor geworden. Met een flesje wijwater en een bakkwastje heeft hij de plechtige handelingen verricht. Mijn nieuwe locatie is, alsof het zo moest zijn op Allerheiligen, ingezegend door pastoor Steenvoorden."

Mariagrotten
Kesselaar heeft ook een knipoog in zijn overigens serieuze museum verwerkt. "Naast de beelden, medailles, Mariagrotten en wijwaterbakjes heb ik ook een aantal dranken, gewijd aan heiligen opgenomen. Zo staan er onder meer flesjes Bonifacius Dubbel Abdijbier en Sint Sebastiaanbier, op de onderste plank van het bijzondere museum." Nieuwsgierig geworden mensen kunnen telefonisch een afspraak maken met Kesselaar. ,,Ik kan natuurlijk niet de hele dag thuis blijven zitten in de hoop dat er iemand langskomt. Maar als mensen 06-24195858 bellen, dan maak ik graag een telefonische afspraak met hen voor een bezoek. De entree is overigens gratis."

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

De enige stem met diepgang is de stilte.