22 april "Het kwam van overzee......" Patroonsfeest in Hoek van Holland

23 maart 2012 -

Op 22 april om 11.00 uur herdenken we de sterfdag van de H. Egbertus in een woord en Communieviering. Omdat we dit jaar geen EH Communicantjes hebben willen we er ook vooral voor de kinderen een leuke viering van maken.
In de viering wordt het verhaal van Egbertus verteld, en een kinderkoortje dat voor deze gebeurtenis bij elkaar gekomen is zingt een aantal vrolijke liedjes.
Ook het parochiekoor zal deze viering muzikaal invulling geven.
Het thema zal zijn: Het kwam van overzee.....
Wat is de boodschap  van het verhaal van Egbertus en wat betekent het nu in deze tijd nog voor ons. Na de viering drinken we allemaal nog een kopje koffie of een glaasje limonade.
We hebben alle parochianen gevraagd om wat te bakken voor bij de koffie, zodat we elkaar ook nog kunnen trakteren!
We hopen op mooi weer, zodat het allemaal nog feestelijker wordt.

Egbert van Rathmelsigi
(Sint-)Egbertus, ookwel Egbert van Rathmelsigi of Egbert van Northumbria (-729) was abt van de abdij Rathmelsigi in Ierland. Als leraar van vele missionarissen die naar de Lage Landen trokken, geniet hij ook in de Nederlanden verering.

Van Angelsaksische afkomst, zette hij op een pelgrimstocht voet in Ierland. Toen ziekte hem overviel, deed hij de gelofte nooit naar zijn geboortegrond terug te keren en dagelijks het psalter te bidden en veel te vasten, indien hij zou genezen. Hij genas en hield zich tot zijn overlijden op hoge leeftijd aan zijn belofte. Hij werd abt van het klooster van Rathmelsigi, dat onder zijn leiding tot kweekschool werd van talloze missionarissen, waaronder Willibrord en Adelbertus.

Later trok hij naar het eiland Iona, waar hij de Keltische monniken ertoe bracht zich aan te sluiten bij het Romeinse kerkgebruik en afstand te doen van hun afwijkende berekening van het Paasfeest. Op het eerste Paasfeest dat volgens de Romeinse kalender gevierd werd, in het jaar 729, is hij gestorven.

VereringEgbert wordt als belijder vereerd in de Rooms-katholieke en de Oosters-orthodoxe Kerk. Zijn gedenkdag is op 24 april.
 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.