De weg van de voedselmand naar de Voedselbank

03 november 2015 -

Zoals u wellicht weet staat in de kerk in Hoek van Holland permanent een “voedselmand”, die door velen van u regelmatig gevuld wordt. Fantastisch, om zo de minder draagkrachtige medemens te helpen. Hoe gaat het verder als u uw bijdragen heeft gegeven? De opbrengst wordt op geregelde tijden opgehaald en vrijdags verdeeld over de mensen die in aanmerking komen voor een voedselpakket. Dat is dus bijna een week na uw donatie! Om die reden vragen wij dan ook GEEN kort houdbare producten te brengen, zoals eieren, vleeswaren, verse groente etc. Alle overige zaken zoals blikgroente, pasta, rijst en dergelijke zijn van harte welkom. De verse producten komen op de uitdeel dag rechtstreeks van onder andere tuinders en supermarkten.

Aan het woord is Piet van Dijk van de Stichting Voedselbank Maassluis. "Elke vrijdag krijgt een aantal mensen in Hoek van Holland een tas met voedsel uitgereikt omdat zij de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Dat uitdelen gebeurt in de hal van de Dorpskerk en wordt door vrijwilligers verzorgd." De landelijke voedselbank is zo’n 15 jaar geleden opgericht in Rotterdam en daar is nog steeds het centrale magazijn voor een grote regio. Diverse voedselbanken halen daar wekelijks hun basisproducten, die door grote bedrijven zoals Unilever worden aangeleverd.
"Een van de grotere voedselbanken is de Stichting Voedselbank Maassluis. Van hieruit worden voedselpakketten verzorgd voor mensen in Maassluis, Maasland, Maasdijk en Hoek van Holland.  “Maassluis” is opgericht in 2004 en is in de loop der jaren gegroeid tot een aantal van ruim 200 huishoudens. Met een gemiddelde van meer dan drie personen per huishouden kom je op ruim 600 cliënten." De stichting is onafhankelijk van kerk of geloof, hoewel veel vrijwilligers een kerkelijke binding hebben. Iedere inwoner van Nederland die aan de streng gehanteerde minimumeisen voldoet komt in aanmerking voor een voedselpakket. Voor het zover is wordt een intake gesprek gehouden waarbij alle financiële papieren overlegd moeten worden. En na maximaal drie jaar moet je van de lijst af. Verwacht wordt dat je in die tijd pogingen in het werk hebt gesteld om weer zelfstandig in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Sommigen komen na een aantal maanden noodgedwongen weer terug in het proces.
“Maassluis” krijgt heel veel geleverd van bedrijven in de directe omgeving en ook van tuinders uit het Westland," vervolgt Van Dijk. "Al deze goederen worden zo eerlijk mogelijk verdeeld over 200 kratten, die later op de dag overgeheveld worden in de tassen van de cliënten."

Elke vrijdag wordt De Hoek bevoorraad vanuit Maassluis. Van die 200 cliënten wonen er op dit moment 22 in Hoek van Holland. In de Hoek leveren lokale winkeliers ook nog producten, zodat wekelijks de tassen behoorlijk gevuld kunnen worden. Het totale aantal vrijwilligers van de Voedselbank Maassluis, inclusief Hoek van Holland bedraagt ruim 50 en dat is niet eens een luxe, want er moet wekelijks enorm veel werk verzet worden om onze medemens te kunnen helpen.
"Met uw bijdrage, hoe klein ook, kunnen wij een lichtpuntje vormen voor mensen die het moeilijk hebben. Blijft u vooral doneren. Heel hartelijk dank daarvoor," aldus een blije en dankbare Piet van Dijk.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.