Parochiekoor bezoekt kleine Sint Pieter Oudenbosch

08 september 2015 -

Voorafgaande aan de koorvakantie wordt er elk jaar iets anders verzonnen om het koorjaar af te sluiten. Zo viel de keuze dit jaar op een uitstapje met de bus. Op 11 juli konden koorleden en hun introducés instappen in de bus om via restaurant de Haagsche Beek in Den Haag af te reizen naar de Basiliek van de Parochie van Sint Agatha en Barbara in Oudenbosch.

Na een heerlijk ontbijtje werden onderweg de stemmen al gesmeerd met het zingen van oud Nederlandse liedjes. De stemming zat er goed in. Onderweg kreeg de bus wat problemen met zijn temperatuur, maar dankzij de adequate inzet van de chauffeurs konden we toch, zij het iets te laat, redelijk gemakkelijk Oudenbosch bereiken.

In de kerk kregen we een hele leuke inleiding over het ontstaan van de kerk, door een enthousiaste en inspirerende gids. Hij vertelde onder andere dat Paus Johannes Paulus II eens een bezoek aan Nederland bracht. De parochie van Oudenbosch wilde dolgraag dat de Paus bij hen in de Basiliek zijn opwachting zou maken. Voor die gelegenheid werd er een stoel gemaakt, waarin speciaal het wapen van de Paus geborduurd werd.

Helaas, het bisdom besloot anders, de paus ging naar Den Bosch in plaats van Oudenbosch. De parochianen van Oudenbosch hebben hierover met de paus gecorrespondeerd en mochten daarna op audiëntie bij de paus komen in het Vaticaan. Een twintigtal parochianen is gegaan met medeneming van de geborduurde stoel.

De paus was vereerd met de stoel en nam er op plaats. De paus dacht dat hij de stoel mocht behouden, maar helaas, nadat hij er op gezeten had werd de stoel weer meegenomen naar Oudenbosch. De paus had tenslotte stoelen genoeg. De stoel staat niet in de Basiliek, maar bij (familie van) de borduurster thuis. Hoe je het wendt of keert, de paus heeft er in elk geval wel op gezeten. Na nog meer veel leuke wetenswaardigheden was het tijd om zelf nog even in de kerk rond te kijken.

De organiste Ilil Danin was inmiddels omhoog geklauterd naar het orgel, (wat is gebouwd door Ludwig König in 1772) om zich klaar te maken het koor te begeleiden bij het zingen van een aantal motetten. We zongen: Lead me Lord, Tebe Poiem, Ave Verum van Elgar, Russische Mariahymne, Mater Dei, Herr deine Gute en Halleluja van Händel. Dit was wel een avontuur, want in Hoek van Holland zijn wij gewend te zingen pal naast het orgel, en nu zat er een heleboel ruimte tussen orgel en altaar, waar het koor stond opgesteld.

Nadat we de museumwinkel nog met een bezoekje vereerd hebben, reisden we weer terug naar Hoek van Holland. Al met al kunnen we terug kijken op een ontzettend gezellige en zeer geslaagde dag!

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.