Rustpunt in de zomerse drukte: Gregoriaanse viering in Egbertuskerk

13 juli 2023 - Algemeen federatie nieuws, Hoek van Holland / Heenweg

Weer eens toe aan bezinning en rust midden in de zomer? Zaterdag 29 juli zal de H. Mis om 19.00 uur in de H. Egbertuskerk volledig Gregoriaans gezongen worden. Pastor Van Luijn zal ook het nodige in het latijn celebreren. Een viering van meditatief gebed die de mens uit de dagelijkse zaken haalt. U hoeft er niet speciaal voor naar een klooster. Gewoon even één uur om het hoofd tot rust te brengen.

Bij de liturgie van die dag hoort de prachtige intredezang ‘Deus in loco sancto’ (God in zijn heiligdom doet allen eensgezind wonen in dit huis) die verder alleen gezongen wordt bij bijzondere gelegenheden. Onder meer bij het feest van de Heilige Familie (zondag na kerst) en in de huwelijksmis. De offerande wordt begeleid met de fijnzinnige antifoon Exaltabo Te (u zal ik eren). Tekstueel een tegenhanger van het alom geliefde Magnificat dat dan ook regelmatig in Maria-vieringen terugkomt.  

De communiezang refereert dit jaar aan het evangelie van Mattheus waarin de zoektocht naar het hemelrijk bezongen wordt als het verwerven van de mooiste parel (‘margarita’) waarvoor alles moet wijken. Liefhebbers kunnen het hele ordinarium uit de bundel GvL meezingen/meelezen.  

De Studiegroep Gregoriaans, opgericht vanuit de Egbertuskerk in Hoek van Holland en met deelnemers uit heel Zuid-Holland-zuid, is na de pandemie met vaart weer doorgestart en intussen weer aardig op sterkte. 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.