Satans-instrumenten in de RK-kerk

12 augustus 2018 - Algemeen federatie nieuws, Hoek van Holland / Heenweg

Op zondag 19 augustus, 11.00 uur, zal de viering in de H. Egbertuskerk in Hoek van Holland op accordeon begeleid worden. Lang was accordeon omstreden in de kerk, door zijn imago als instrument voor bandeloze muziek in de kroeg, waar drank en sensuele of wilde dans zoals tango, rumba en polka mee gemoeid gingen. Toch werd niet eens zo lang geleden in Lochem een Oostenrijkse "Akkordeon Messe" in de katholieke kerk uitgevoerd. Dat had veel publieke belangstelling en zorgde voor een bomvolle kerkzaal bij de viering.

In Italië was het orgel – naar verluidt door Calvijn ook al aangemerkt als de “sirene van de duivel” - minder algemeen in gebruik. Daar werd oogluikend het accordeon wel vaker ingezet in de kerk. Minder kosten voor aanschaf en onderhoud en volop beschikbaarheid natuurlijk. Toch dreigde in veel parochies accordeon ooit verboden te worden wegens zijn “onzedelijke imago”. Dit veranderde definitief toen accordeon-virtuoos Gianfelice Fugazza in 1943 met een optreden in een persoonlijke audiëntie Paus Pius XII overtuigde van de geschiktheid van accordeon voor de kerkmuziek. Hierop kwam er officieel pauselijke toestemming voor gebruik van accordeon in alle katholieke kerken wereldwijd (meer info en bron) En terecht, want het instrument geeft in goede handen de meest prachtige muziek.

In de Egbertuskerk zal de Hoekse virtuoos Daniel Sieczkowski deze overtuigingskracht neerzetten. Hij heeft al vaker in kerken gespeeld, onder meer in de concertserie Muziek om de Hoek in de Dorpskerk. In de Dorpskerk heeft hij ook al eens diensten begeleid (bij de protestanten was het dus ook zonder meer goedgekomen).
Met deze accordeonbegeleiding zingt parochiekoor St. Caecilia onder meer het prachtige ‘Gaude Mater’, dat ooit als nationale hymne voor de Poolse koningen gediend heeft, een zekere functie in de strijd tegen de communistische dictatuur had en gewijd is aan de schutspatrones van Polen, de vereerde icoon van de zwarte Madonna in Częstochowa.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Het belangrijkste wat een vader voor zijn kinderen kan doen is van hun moeder te houden.