Spirituele zang - inleiding Gregoriaans zingen

13 augustus 2022 - Algemeen federatie nieuws

Voor wie zich eens in het Gregoriaans wil verdiepen, ook al is dat maar voor één keer, biedt de Studiegroep Gregoriaans zingen u die mogelijkheid op dinsdagavond 30 augustus vanaf 19.30 uur in Hoek van Holland. Wie het al eerder gezongen heeft en wil opfrissen is net zo welkom. Vanaf 19.30 uur is de registratie/inloop in het Schip/Egbertuskerk, de Cordesstraat 29 te Hoek van Holland. Vanaf 20.00 uur inleiding Gregoriaans zingen door de Studiegroep Gregoriaans, de avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.

We werken voornamelijk aan de zogenaamde volkszang van het Gregoriaans. De bedoeling is dat die door gewone bezoekers samen met een voorzanger te zingen is. Zangervaring is dus niet vereist, u hoeft het notenschrift niet te kunnen lezen, en Latijn begrijpen is niet nodig; er komt uitleg en vertaling bij.

De Gregoriaanse volkszang is niet moeilijk. Het verloopt alleen via andere technieken dan het nu gebruikelijke zingen. Heb je die eenmaal voor ogen dan is het best vanzelfsprekend. Juist dat gaan we doen: zien wat de beginselen van Gregoriaans zingen zijn. Die telkens even ondervinden.

Het Gregoriaans is éénstemmig. De oorsprong gaat terug naar het begin van onze jaartelling. Deze zang is eeuwenlang mondeling aan elkaar geleerd. Pas veel later – vanaf de middeleeuwen – is er muzieknotatie van teruggevonden. Het ontstaan van de gezangen kan vele honderden jaren uiteen liggen. De gezangen kunnen uit zeer verschillende regio’s komen.

Gregorius de Grote, die eind 6e eeuw een enorme kerkhervormer was, heeft de centrale vastlegging van de zang verordonneerd, die daardoor naar hem vernoemd is. Het verhaal wil dat de Heilige Geest, als een duif gezeten op zijn schouder, hem de gezangen in het oor blies.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.