Werkgroep Comandau stopt in 2015!

08 september 2014 -

In 2015 stoppen de activiteiten van de Werkgroep Comandau voor het Roemeens-Hongaarse dorpje Comandau. De werkgroep is in de loop der jaren voor Hoek van Holland en omgeving een begrip geworden. Bestuursleden Gottfried Gelaudemans (voorzitter), Marleen Reukema (secretaris) en Elvire ten Berge – de Ridder (penningmeester) hebben zich meer dan 15 jaar ingezet voor humanitaire hulp aan Roemenië. “Na een uitgebreide gedachtewisseling in het voorjaar met onze kerngroep van vrijwilligers is de gezamenlijke visie dat het een verantwoord en natuurlijk moment is om met elkaar te besluiten aan het eind van dit jaar te stoppen,” aldus het drietal, dat zich nog steeds met hart en ziel inzet voor dit goede doel.

“Hoewel we de overtuiging hebben dat we in de afgelopen jaren voor de bevolking alles hebben gedaan wat mogelijk was, valt het ons zwaar om na zo veel jaren van betrokkenheid en persoonlijke contacten in dit afgelegen stukje Roemenië dit besluit te moeten nemen,” zegt Elvire ten Berge. Sinds begin negentiger jaren worden in Hoek van Holland kledinginzamelingen gehouden voor Oekraïne en Roemenië, later alleen voor Comandӑu in het Hongaarse deel van  Roemenië. Vanaf 2001 heeft het driemanschap leiding gegeven aan de Werkgroep Comandӑu en daarmee vorm gegeven aan hun initiatief om krachten te bundelen in een samenwerking tussen de de Stichting Regiosteun-punt T. Secuiesc Roemenië-Maassluis e.o en  de RK Parochie H. Egbertus & H. Lambertus te Hoek van Holland. Zo kon samen met het Rode Kruis hulp worden geboden aan het bergdorpje Comandau op 1100 m. hoogte in de  Bereck Mountains. Daarbij wordt de werkgroep geholpen door haar ambassadeurs Joop en Linda Korf, die regelmatig naar het gebied afreizen en als tolk onmisbaar zijn voor goede communicatie.

In de afgelopen jaren heeft het drietal veel acties bedacht om Comandau niet alleen te voorzien van gebruikte kleding, maar ook van koeien voor melk voor kwetsbare gezinnen, schoolspullen, schoolmeubilair, gebruikte computers, voedselpakketten met kerstmis, rugzakken voor de schoolgaande jeugd. “En niet te vergeten de Breiclub Comandau in 2011. Onder leiding van Truus en Maria de Munck werden in 8 maanden tijd 528 wintertruien gebreid,” vertelt Marleen Reukema. “We hoopten op 150 truien en het werden er drieënhalf keer zo veel. Ik word er nog steeds blij van, als ik er aan denk. Bij alle acties hebben we altijd een beroep kunnen doen op medewerking in onze directe omgeving. Onze kerngroep van vrijwilligers, maar ook het Hoekse en Westlandse bedrijfsleven, het dagelijks bestuur van de deelgemeente en Dijkshoorn verhuizers waar we jaar in jaar uit gebruikte verhuisdozen van kregen. Vooral directie, team, ouders en leerlingen van de Jozefschool in Hoek van Holland hebben zich altijd enorm voor Comandau ingezet. Zonder al die medewerking, waarvoor we hen zeer dankbaar zijn, hadden we dit allemaal niet kunnen realiseren.”

Organisatorisch heeft de Werkgroep Comandӑu te maken gekregen met veranderende facilitaire omstandigheden. Als gevolg van de reorganisatie van de deelgemeente Hoek van Holland naar een gebiedscommissie van Rotterdam is de kosteloze opslagplaats in een deel van een loods bij de gemeente in april 2014 gesloten, zodat in Hoek van Holland geen tijdelijk onderkomen voor kleding en andere spullen meer is. In 2015 zal het huidige depot bij het Rode Kruis in Maassluis ook niet meer beschikbaar zijn, omdat dat gebouw eigendom is van de gemeente en afgebroken gaat worden. Dus rijst voor de werkgroep, de Stichting Regiosteunpunt T. Secuiesc Roemenië-Maassluis e.o en het Rode Kruis zelfs de vraag of kledinginzameling en transport in de toekomst nog mogelijk is, aldus Gelaudemans, de inmiddels 80-jarige voorman van de groep.

“De klaverjasavonden - een activiteit van de WG Comandӑu – zullen in ieder geval worden voortgezet tot eind december 2014. We hopen dat deze klaverjasclub, die een hechte kern heeft en lokaal een sociaal samenbindend karakter heeft, op eigen kracht verder kan gaan en inkomsten kan blijven genereren voor een ander goed doel,” merkt penningmeester Ten Berge op.

“Het te verwachten bescheiden batig saldo van onze activiteiten willen wij graag besteden aan een afscheidscadeau voor de bevolking van Comandau,” zegt het drietal. De lang gekoesterde wens van buiten-kerstverlichting voor ‘hun dorp’, dat in de lange wintermaanden grotendeels van de buitenwereld is afgesloten, willen zij dan in vervulling laten gaan. Het brengen van licht in de komende jaren met Kerstmis is een mooi en symbolisch afscheidscadeau voor ‘hun dorp’. Wilt u hieraan meewerken? Bezoek dan de Open Monumentendag bij het Lambertuskerkje in Heenweg op zaterdag 13 september a.s.. De werkgroep verkoopt daar Roemeens aardewerk. Of maak uw gift over op NL96RABO 0323269257 ten name van RK Parochiebestuur, Hoek van Holland onder vermelding van Gift Comandau.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.