Boeren, burgers en buitenlui in Westlandse kerken

06 september 2017 - Algemeen federatie nieuws, Honselersdijk, Kwintsheul, Poeldijk, Wateringen

Op zaterdag 9 september zijn tal van Westlandse kerken open vanwege Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Nagenoeg alle boeren, burgers en buitenlui deden hun Eerste Heilige Communie en trouwden in de kerk. De kerk van Honselersdijk heeft een hoekje hebben ingericht met communiejurkjes, pakjes en geschenken gerelateerd aan de Eerste Heilige Communie, alsmede wat trouwkleding door de jaren heen. Bijzondere foto’s en artikelen die voor alle boeren, burgers of buitenlui van toepassing waren zijn te aanschouwen. Ook zal een eerste blik kunnen worden geworpen op het aankomende Jubileumjaar 2017-2018. Diaken Dits zal een lezing verzorgen over het ‘Rijke Roomse leven’ (11.00 uur en 14.00 uur).

In het Lambertuskerkje, Maasdijk 189 in Heenweg treft u in de bostuin van dit pittoreske kerkje van alles aan van toen: er worden producten van het land verkocht, er zijn oud-Hollandse kinderspelen voor de jeugd zoals steltlopen, sjoelen en ring werpen. Vrijwilligers vertellen u graag over de rijke historie ervan. 

In de Bartholomeuskerk in Poeldijk geven Westlandse schilders met ruim 50 schilderijen, pentekeningen en etsen acte de presence met een fantastische expositie. Poeldijkse straten in woord en beeld. Ook op zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

De Andreaskerk in Kwintsheul geeft een inkijkje in de vele boerderijen die het dorp rijk is of rijk geweest is. Boerderij Raaphorst is wel algemeen beken, maar weet u waar boerderij “Bouwlust” gestaan heeft? Of “Beresteyn”, “Landzicht”, “Vredebest” of de “Wilde Zee”? Met foto’s van genoemde boerderijen gaan oude tijden weer herleven. Middels een praktische ‘plattegrond’ leiden we de bezoekers langs ‘oude tijden’ in de Heulse kerk.

De Sint Jan de Doperkerk in Wateringen staat bekend om de prachtige glas-in-lood-ramen, met o.a. het verhaal van Lourdes en Kevelaer. Er is een kunstexpositie van Cas-Art over de Herenstraat en een tentoonstelling met materiaal van katholieke verenigingen.

Meer informatie over alle te bezoeken monumenten in het Westland, kijk op Monumentaal Westland

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.