Honselersdijk als bedevaartsoord

09 september 2014 -

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 13 september a.s. zal de parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad in Honselersdijk in het teken staan van de bedevaart, waaronder de bedevaarten naar Honselersdijk.

In de door architect Nicolaas Molenaar jr. ontworpen en in de jaren 1927 en 1928 gebouwde kerk aan de Dijkstraat wordt een tentoonstelling ingericht over een drietal heiligen. Zo kan men zien waarom men op bedevaart ging naar het gehucht Honselersdijk en waar Honselersdijkenaren naar op bedevaart gingen en gaan. Ook kan de klokkentoren onder begeleiding worden beklommen. Muzikaal zal de kerk zich richten op de Marialiederen.

Dat Honselersdijk in het verleden bedevaartsplaats is geweest, is iets dat bij weinig mensen bekend is. De kapel, gewijd aan de heilige Cornelius, zou kinderen en volwassenen van hun zenuwziekten moeten afhelpen, en het hoornvee genezen bij ziekte. Een interessant gegeven, zeker omdat de huidige kerk niet gewijd is aan Cornelius, maar aan Maria, Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad. Hoe dit in de geschiedenis is gegaan, en hoe het kerkgebouw is opgericht en gewijd aan Maria, is te zien op de tentoonstelling in de RK kerk van Honselersdijk. Waarbij het interieur van dit gemeentelijk monument ook nog de moeite van een bezoek waard is. De uit 1911 daterende bijzondere kruiswegstaties bijvoorbeeld, die nog afkomstig zijn uit de oude noodkerk. Of het uurwerk, dat heel wat heeft meegemaakt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De kerk is op 13 september open van 10.00 - 17.00 uur.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.