Vastenaktie 2017 op basisschool het Startblok

07 april 2017 - Honselersdijk

Vrijdag 31 maart was ik te gast bij basisschool het Startblok om te vertellen over het Vastenaktieproject van 2017. Eerst bij de onderbouwen daarna bij de bovenbouw.

Alle kinderen zaten al vol verwachting met zijn allen gezellig op de grond. De meeste kinderen kenden mij al van eerdere presentaties en voor het project “Gambia” was ik ook in alle klassen geweest om te vragen of de kinderen weer mee wilden sparen. Gelukkig had ik dit jaar nog de laatste spaardoosjes van vastenactie die de kinderen zelf in elkaar mochten zetten. Deze doosjes maken het voor de kinderen zo duidelijk: foto’s van Afrikaanse kinderen erop, een spaargleuf om het geld er in te doen en dat maakt het allemaal wat serieuzer dan een melkpak, toch?

Ze wisten waar ik voor kwam, want in de eerste Vastenweek was ik in alle klassen geweest met een kort verhaal over de te bouwen school in Gambia met de vraag: “doen jullie weer mee? Toen ik vandaag vertelde dat zij vorig jaar een record bedrag van € 900,-- hadden opgehaald, gingen er weer vingers omhoog met de mededeling: “misschien kunnen we nu wel € 1000,--ophalen”.

Heel benieuwd was ik uiteraard naar de wijze waarop de kinderen de spaardoosjes gingen vullen, dus de volgende vragen gingen de zaal in: wie heeft het geld aan zijn ouders gevraagd? Wie heeft er karweitjes gedaan? Wie heeft geld uit eigen spaarpot gedeeld? En hoe heerlijk om te horen dat een flink aantal kinderen deze vragen positief beantwoordden. Een enkeling had nog niets gespaard, maar…. het is nog geen Witte Donderdag.

Met de moderne techniek van tegenwoordig kon ik een korte PowerPoint presentatie geven en hier werd heel goed op gereageerd. Het feit dat ikzelf meerdere malen in de missielanden geweest ben en uit eigen ervaring nog wat aanvulling kon geven, zorgde er voor dat de kinderen tot het eind geboeid bleven luisteren en vragen stellen.

Met veel dank aan de schoolleiding en de juffen van het Startblok die elk jaar opnieuw positief op de Vastenactie reageren. Met veel plezier zal ik op Witte Donderdag de Paasviering op school bezoeken en met heel veel plezier zal ik weer met volle tassen met spaardoosjes naar de bank wandelen.

Ik hoop dat de ouders, net als de juffen, hun kinderen kunnen motiveren om iets “te minderen voor andere kinderen”!

Fia Luiten, MOV Honselersdijk

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.