VOORPUBLICATIE van het boek ‘Van Veiling tot Kerkgebouw’, 110 jaar parochie en 90 jaar kerk (2)

20 augustus 2018 - Algemeen federatie nieuws, Honselersdijk

In de loop van de jaren zijn achttien missionarissen – acht vrouwen en tien mannen – vanuit onze parochie de wereld in getrokken om het geloof te verkondigen, schooltjes, kerken en ziekenhuizen op te richten en de armoede te bestrijden. Die missionarissen gingen uiteraard alleen en in 1968 besloten hun achtergebleven familieleden een Missiecentrum op te richten, in 1988 omgedoopt tot MOV – Missie, Ontwikkeling en Vrede. Het doel was om geld op te halen en daar werd onmiddellijk mee begonnen. Met de bakfiets werden overal in het dorp spullen opgehaald die dan in één dag verkocht dienden te worden op rommelmarkten met gehuurde marktkramen, later zelfs vanuit leegstaande winkels. Vanaf 1990 kwam er een echte Missiewinkel, eerst in de Dijkstraat, vervolgens op het Poeldijksepad en tenslotte op de huidige locatie aan de Grote Waard. In samenwerking met de omliggende parochies wordt ook tweemaal per jaar een kledinginzameling gehouden die in de topjaren ongeveer 18.000 kilo per jaar opleverde en momenteel toch nog zo’n 8.000 kilo. Het totaalbedrag van al deze activiteiten is aan vele projecten van missionarissen en ontwikkelingswerkers ten goede gekomen.

Daarvan zijn bijvoorbeeld 500 naaimachines en kleding naar Tanzania gestuurd. In 1968 werd ook besloten een blad samen te stellen dat regelmatig naar de missionarissen werd verstuurd met nieuws uit de parochie, het Westland en de rest van Nederland, tuinbouw en sport. Missionarissen die op verlof waren kregen ondersteuning van de parochie – ‘vakantiegeld’ – en van het Missiecentrum/M.O.V. Enkele missionarissen zijn in hun missieland begraven. Dat geldt bijvoorbeeld voor George Heskes, Leo Barendse en Jan Janssen. Over de uitvaart van Leo Barendse is bekend dat die plaatsvond in de kerk die hij net had gebouwd en dat de Heilige Mis werd opgedragen door zijn broer Vitalis. Elders in het boek vind u de gegevens van alle missionarissen die uit onze parochie afkomstig zijn.

Het bovenstaande artikel is een voorpublicatie van het jubileumboek van Parochie OLV van Goeden Raad te Honselersdijk. Tijdens het patronesfeest op 16 september zal dit boek worden overhandigd. U bent van harte welkom tot voorinschrijving bij olvvangoedenraad@rkwestland.nl.
Het boek bedraagt bij voorinschrijving 12,50 euro.
Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.