Bisschop Hugo van Steekelenburg nu echt emeritus

20 juni 2013 -

Paus Franciscus heeft op 19 juni de Braziliaan Jose Carlos Brandao Cabral (1963) benoemd tot bisschop van Almenara, een arm gebied in de deelstaat Minas Gerais van Brazilië (192.800 inwoners, 147.300 katholieken, 18 priesters en 39 religieuzen). Hij volgt mgr. Hugo van Steekelenburg op die dit bisdom sinds 1999 leidde. De Nederlandse franciscaan is vorig jaar oktober 75 jaar geworden, de leeftijd waarop een diocesaan bisschop zijn ontslag indient.

De bisschop-elect werd geboren in Tupa, Sao Paulo, Brazilië, in 1963 en werd priester voor het bisdom Limeira in 1993. Sinds zijn wijding was hij actief in verschillende pastorale, justitiële en diocesane taken en posities.

In 1899 kwamen de eerste drie Nederlandse franciscaanse missionarissen aan in het Noorden van Brazilië. Velen zouden volgen. Hugo van Steekelenburg vertrok in 1964 naar het Latijns-Amerikaanse land. "De meeste van ons kwamen als missionarissen", vertelde hij twee jaar geleden in het magazine Franciscanen.nl (nr. 2, maart/april). "Bijna allen zijn naar het binnenland getrokken. Ze werkten daar op verzoek van de plaatselijke bisschop en namen elke taak op zich. In de streek waar ik nu werk als bisschop, waren al veel franciscanen actief. Vanaf 1968 kwamen er geen Nederlandse franciscanen meer als missionaris naar Brazilië.  Meer en meer werden parochies overgedragen aan de geestelijkheid van de streek." De toekomst van de franciscanen ziet er gunstig uit. Er zijn honderd eeuwig en twintig tijdelijk geprofesten in de provincie Santa Cruz waar bisschop Van Steekelenburg deel van uitmaakt. Van de broeders zijn er vijfentwintig afkomstig uit Nederland. Het bestuur van de provincie is geheel in Braziliaanse handen.

Foto: mgr. Hugo van Steekelenburg op audiëntie bij paus Benedictus XVI.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 11 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Je kunt nog zoveel willen hebben, maar je liefde en je hart zijn onvervangbaar en kun je met iedereen delen