Grenspaal ter herinnering terug in Kwintsheul

02 september 2021 - Algemeen federatie nieuws, Kwintsheul

Monumentaal Westland en de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul willen hier op Open Monumentendag 11 september 2021 aandacht aan schenken. Er wordt om 14.00 uur een replica van de 400 jaar oude grenspaal onthuld midden op de Kerkstraat bij het Kwintrum. De originele grenspaal is opgeknapt en heeft een mooie plek gekregen in het Westlands Museum.

Om 12.30 uur start het Oranje Comité op het Kwintrum met speelattributen die er staan tot 16.30 uur. Ook het harmonieorkest van Gregorius laat vanaf 13.30 uur van zich horen voordat rond 14.00 uur de wethouder de grenspaal met informatiebord zal onthullen. Hierna volgt een kort ‘historisch’ programma in de Kastanjehof, waarna nog gezellig kan worden nagepraat. De Andreaskerk is vanaf 10.00 tot 17.00 uur open voor een bezoek en de toren is te beklimmen. Er is ook een kleine expositie over de start van de parochie en de Mariastichting.

Al in de 17e eeuw was het dorpje Kwintsheul gelegen in de ambachten van Monster, Naaldwijk en Wateringen. Maar begin 19e eeuw hadden de Heulenaars hier al last van. Vaak moesten alle drie gemeenten akkoord gaan met een plan voor dit werd uitgevoerd. Maar ondanks dat verenigden de inwoners van Kwintsheul zich en kregen in 1890 een eigen St. Andreas parochie, in 1906 een eigen veiling en Quintus werd al voor 1957 opgericht. Maar het ging niet makkelijk! Dus er werd feest gevierd toen eindelijk op 1 juli 1957 de delen van Monster en Naaldwijk toegevoegd werden bij de gemeente Wateringen en het dorp Kwintsheul in zijn geheel in één gemeente kwam te liggen. De grenspalen werden verwijderd!

Lees meer over het project in Grenspaal als herdenking van Grenswijziging 1957

grenspaal Kwintsheul.jpg

1 juli 1957: Verwijdering van de grenspaal tussen Naaldwijk en Monster.

foto's Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.