Het einde van een tijdperk Dom Hugo in Almenara

24 juni 2013 -

Van 5 juni t/m 20 juni was ik op bezoek bij bisschop Hugo van Steekelenburg in Brazilie. Ik heb daar o.a. de projecten bezocht waar ik me de afgelopen  jaren voor ingezet heb en die ik nu ter plaatse wilde bezoeken om verslag van te kunnen doen. Er kwam hier voor mij een bijzondere ervaring bij, want op 10 juni was ik getuige van de aanzegging door de pauselijk nuntius over de benoeming van de nieuwe bisschop. Het moest echter geheim blijven tot 19 juni.
Gedurende de laatste week van de vervulling van zijn ambt als verantwoordelijk bisschop is Dom Hugo (een bisschop wordt in Brasil aangesproken met Dom) voorgegaan in diverse vieringen waaronder de feestelijke viering van St. Antonius (13 juni) die reeds op 12 juni in de kerk toegewijd aan St. Antonius in Salinas werd gehouden. Na afloop was een groot feest op het plein voor de kerk, een van de zogenaamde junifeesten. Tijdens dit feest werd Dom Hugo door vele mensen aangesproken.

De eucharistieviering in het seminarie van Belo Horizonte ter afsluiting van het 1e semester van de priester studenten op 18 juni was zijn laatste viering als verantwoordelijk bisschop. In het bisdom Almenara heb ik o.a. diverse projecten bezocht die na zijn benoeming op 24 oktober 1999 tot bisschop van Almenara, met financiële steun vanuit Nederland, Duitsland en Het Westland zijn of nog worden gerealiseerd. Het gaat hier om het alfabetiseringsproject REVEJA voor met name ouderen wat o.a. ook door de Vastenaktie en het NCDO mogelijk is gemaakt. De opzet van een Muziekschool in Almenara die door de Vastenaktie mede mogelijk is gemaakt.  De bouw/afbouw van 8 kleine kapellen verspreid over het bisdom die mede door de parochiegemeenschappen van het Westland en Hazerswoude Dorp en Vastenaktie mogelijk is gemaakt. Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt om met steun van de Missiewinkel uit Honselersdijk, het fonds Pour les Autres en Progressio Nederland om het dak op de kapel van Santa Rita in Almenara te maken.

Wat Dom Hugo na zijn vertrek uit Almenara gaat doen is nog niet duidelijk. Tot de komst van de nieuwe bisschop in september blijft hij nog administrator. De komende weken gaat hij zich voorbereiden op 'n groep Nederlandse jongeren die de WJD dagen gaan bezoeken in Rio de Janeiro, maar die 'n week een voorprogramma hebben in het bisdom Almenara. Dom Hugo blijft echter deel uitmaken van de Franciscaanse broederschap die werkzaam is in de deelstaat Minas Gerais en zal daar, na overleg met zijn provinciaal, vorm aan gaan geven. Dom Hugo heeft naast de pastorale taken waaronder de opleiding en vorming van nieuwe priesters een heel sociaal beleid gevoerd.

Zo heeft hij zich o.a. ingezet voor de landloze boeren in hun strijd op 'n stukje grond. Ook na de moordpartij op 5 bezetters en vele gewonden in november 2004 door de grootgrondbezitters, is hij met ze opgetrokken. Juist deze maand zou voor de 3e keer een gerechtelijk proces starten, maar dit is weer uitgesteld. Ik hoop iedereen hierbij weer op de hoogte te hebben gebracht.

Nico van Adrichem
Hugo_van_Steekelenburg_2.JPG

Hugo_van_Steekelenburg_3.JPG

Hugo_van_Steekelenburg_4.JPG

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

We kunnen veel mensen gelukkig maken met het geluk dat we weggooien.