Open Monumentendag en 125 jaar kerk en parochieleven in Kwintsheul

02 september 2018 - Algemeen federatie nieuws, Kwintsheul

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Heulse Andreaskerk dit jaar een jubileum viert. Op 21 september 1893 werd de in tien maanden gebouwde kerk door Mgr. Bottemanne geconsacreerd en het altaar ingewijd waarna de Heulse parochie haar nieuwe kerk op 1 oktober 1893 met een Aanbiddingsfeest feestelijk in gebruik nam. Kerk en parochie zijn vernoemd naar de ‘bouw’ pastoor Andreas Mattheus van Lottom. Deze stierf op 20 april 1890, ruim 88 jaar oud. Daar bisschop Bottemanne wist hoe gehecht de oude pastoor aan het Heulse deel van zijn parochie was (Kwintsheul behoorde kerkelijk onder Wateringen), verhief hij pas na diens dood Kwintsheul tot een zelfstandige parochie. Hij deed dit op 10 september 1890. We vieren dus de hele maand september feest.

Opening

De opening van de Westlandse Open Monumentendag zal dit jaar plaatsvinden in de Sint Andreaskerk. Dit jaar staat het thema Europa centraal en lang geleden was het paard zowel voor de wagen en ook voor de ruiter een van de mogelijkheden om je in Europa van A naar B te kunnen verplaatsen. Ook de pastoor werd met koets en paard van de St. Jan de Doperkerk in Wateringen naar Kwintsheul gereden. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we de heer A. IJzendoorn met  twee koetsen en paarden bereid gevonden om de geschiedenis te herhalen. De pastoor met de wethouder en een nazaat van de familie die destijds het vervoer voor de kerk verzorgde, zullen in de koetsen plaatsnemen voor een historische rit van het dorp Wateringen naar Kwintsheul. Hier zullen zij met een muzikaal intermezzo van de Heulse muziekvereniging St. Gregorius worden onthaald. Onze wethouder de heer Vreugdenhil zal op deze avond  door middel het overhandigen van de sleutel aan de voorzitter van stichting Monumentaal Westland het startschot voor de opening geven. Ook zal onze plaatselijke historicus de heer Chris Batist een boeiend verhaal houden over de historie van Kwintsheul en omgeving.

Extra openingstijden
De tentoonstelling 125 jaar Andreaskerk en parochieleven in Kwintsheul is niet alleen met Open Monumenten Klassendag vrijdag 7 september en Open Monumentendag op zaterdag 8 september te bekijken, maar blijft de hele maand september staan. Sterker nog, we zijn op de zaterdagen 15 en 22 september extra open van 13.00 uur tot 16.00 uur. Zo kunt u bij de prijsuitreiking van de foto- en schilderijwedstrijd deze tentoonstelling nog eens bekijken. Ook op de zondagen, als de kerk open is voor de eredienst, kunt u voor en na de viering de historie van kerk en parochie bezichtigen.

Speciale kaars en demonstraties
125 jaar kerk is niet niks. Tijdens alle openingsuren laten we u graag zien hoe een kerkklok gemaakt wordt. En of dat alles nog niet genoeg is: speciaal voor dit jubileumfeest hebben we een kaarsje laten maken dat bij u thuis het feest van Andreas kan voorzetten. Voor weinig geld heeft u licht en warmte in huis (zolang de voorraad strekt)..

Open Monumenten(Klassen)Dag
Op vrijdag 7 september ontvangen we schoolkinderen voor hun bezoek van Open Monumenten Klassendag. En dan beklimmen we ook de toren. En wat is er nou leuker dat als je langs de kerkklokken komt om even aan de klepel te zitten. Dus, als u die dag de kerkklokken in Kwintsheul vaak hoort luiden, dan weet u waar de klepel hangt!

Toren beklimmen
Alleen tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september bestaat er de gelegenheid om onder begeleiding elk half uur de kerktoren te beklimmen.

Openingstijden Andreaskerk
zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur (met toren beklimmen)
zaterdagen 15 en 22 september van 13.00 tot 16.00 uur
zondagen 9, 16, en 23 september voor en na de viering.

Archief foto interieur Andreaskerk 1913

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.