Ziekenzalving voor Wateringen en Kwintsheul op 12 september

23 augustus 2021 - Algemeen federatie nieuws, Kwintsheul, Wateringen

Van harte nodigen we iedereen uit, die dat wil en ervoor in aanmerking komt, voor de algemene ziekenzalving op zondag 12 september in de viering van 09.00 uur in de St. Andreaskerk te Kwintsheul.
Dit is een regioviering, dus ook voor de St. Elisabethparochie. Met inachtneming van de coronamaatregelen zal pastor Kwee het sacrament van de ziekenzalving toedienen.

Gewijde olie
Meestal wordt het heilig oliesel persoonlijk toegediend als iemand op sterven ligt. Tijdens dit ritueel wordt de stervende gezalfd met chrisma, gewijde olie. Soms is er ruimte voor een laatste communie (viaticum), ‘spijs voor onderweg’. In veel gevallen maakt de persoon in kwestie de toediening van het sacrament niet bewust mee. Meestal wordt immers gewacht tot men vermoedt dat de dood spoedig intreedt.
Daarom houden we in onze regio eens in de twee-drie jaar een algemene ziekenzalving. Om samen met naaste familie bewust stil te staan bij vergankelijkheid van ons leven en hoe we in Gods hand kunnen blijven leven.

Kracht geven
De oorspronkelijke bedoeling van het sacrament van de ziekenzalving is door de zalving een zieke persoon weer kracht geven om het leven met hernieuwde moed op te pakken. Hierbij staat het voorbeeld van Jezus centraal, die zieken de handen oplegde en genas. Bij de algemene ziekenzalving wordt de oudere of zieke, maar niet noodzakelijk stervende, mens gezalfd. In de ritus na de preek legt pastor Kwee vanaf het priesterkoor de aanwezigen collectief de handen op als teken van troost en geborgenheid. Hierop volgt de zalving op het voorhoofd en de handen. Hiermee wordt de Heilige Geest gevraagd de mens bij te staan in haar of zijn genezingsproces.
We weten dat Jezus ons met Zijn woorden en handen in het hart aanraakt. De priester bidt bij de ziekenzalving: “Moge onze Heer Jezus Christus door deze heilige zalving en door zijn liefdevolle barmhartigheid u bijstaan met de genade van zijn heilige Geest. Moge Hij u van zonden bevrijden, u heil en verlichting schenken.”

Aanmelden nodig
Reserveren voor de viering, die u samen met nabije familieleden kunt meemaken, is noodzakelijk. Dit kan via onze website reserveren weekendvieringen (vanaf zondag 5 september 12.00 uur). Aanmelden voor de zalving kunt u doen bij andreas@rkwestland.nl of elisabeth@rkwestland.nl met vermelding van de naam van de persoon die de ziekenzalving wil ontvangen of tijdens de openingstijden van het secretariaten van de St Andreasparochie (dinsdag en donderdag van 9.30 -11 uur) en de St. Elisabethparochie (ma-wo-vr 9.30-11.30 uur).

Bij binnenkomst in de kerk op zondagmorgen 12 september krijgt de persoon die de ziekenzalving ontvangt een corsage opgespeld zodat de voorganger weet wie de zalving wil ontvangen.
De persoon wordt verzocht samen met de familie voor in de kerk plaats te nemen.

Lees meer: brochure Het sacrament van de Ziekenzalving

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.