60-jarig Bestaan H. Jacobus Parochie

08 juli 2023 - Algemeen federatie nieuws, Maasdijk

In 1963 namen Herman van der Hoeven en Bert Vollebregt het initiatief om in Maasdijk een katholieke kerk op te richten. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er in Maasdijk maar 5 katholieke gezinnen die onder de parochie van De Lier vielen. Dit waren de families: Visser, Olsthoorn, Krijger, Oudshoorn en Van den Arend. Maar vanaf de jaren vijftig vestigden zich katholieken vanuit andere kernen van het Westland en ook uit Rijswijk om een tuinbouwbedrijf te beginnen. Zo ontstond de behoefte aan een eigen kerk. Want vrijwel iedereen ging toen nog elke zondag naar de kerk.

En zo kwam alles in een stroomversnelling en werd in de zomer van 1963 met de bouw van een houten noodkerk begonnen aan het Prinses Marianneplein. Deze kerk werd op 4 december 1963 in gebruik genomen en ingezegend door deken Nicolaas en kreeg de naam Jacobus, van onze eerste pastoor Jacobus van Eeken. De parochie H. Adrianus in Naaldwijk werd aangewezen als moeder voor Maasdijk.

Met het 40 jaar bestaan gingen we met de bus naar Santiago de Compostella, bij 50 jaar naar het Klooster Steinfeld in Duitsland, en nu met het 60 jarig bestaan gewoon in de Maasdijk. Op zaterdag 1 juli tijdens het Patroonfeest hebben we het 60 jaar bestaan gevierd met een middagprogramma wandelen naar het Staelduinsebos en een tussenstop bij de Bosrand en zo'n 45 parochianen op de fiets, een tocht van zo'n 36 km. naar de stormvloedkering als tussenstop.

De kinderen hadden een eigen programma: een speurtocht en bingo. Daarna een gezamenlijke maaltijd in de Zijschip en om 19.00 uur de Eucharistieviering met voorganger Pastoor J. Steenvoorden en het koor I Mellom. Het was echt een feest van ontmoeten en met de vele aanwezigen tijdens de koffie, thee na afloop van de viering, werd het met een drankje en hapje nog vele uren nagepraat.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.