‘Ruimte waar kinderen hun gevoel kwijt kunnen’

06 oktober 2015 -

Tientallen scholen bereiden zich voor op de Week van het katholiek onderwijs of zijn op andere manieren bezig met hun katholieke identiteit. Zoals katholieke basisschool De Zeester in Monster. Die krijgt komend jaar een nieuwe behuizing met een stilteruimte met glas-in-loodramen. “Of beter een ruimte waar kinderen hun gevoel kwijt kunnen”, zegt directeur Peter Zuidgeest.

“De glas-in-lood-ramen maken de gevoelens zichtbaar die bij onze identiteit horen. We praten veel over gevoel, over de hogere waardes die er zijn, maar je kunt kinderen in taal niet alles duidelijk maken”, vertelt Zuidgeest. “Volwassenen overigens ook niet altijd.”

“Eén beeld zegt meer dan duizend woorden! Kinderen kunnen er met de klas naartoe in bijvoorbeeld de Adventstijd. Of incidenteel als bij een van de kinderen in de familie of kennissenkring sprake is van een overlijden. Dat kan ook het overlijden van een dier zijn. En kinderen kunnen de stilteruimte bezoeken om er, om wat voor reden ook, een tekening neer te leggen of een kaarsje aan te steken.”

 “De ramen symboliseren dus waar onze school voor staat, zoals twee gevouwen handen die wijzen op de veilige omgeving die we kinderen willen bieden”, aldus de directeur.
“Boven de handen zijn de contouren van een hart zichtbaar dat symbool staat voor de liefde waarmee de kinderen worden opgevangen”, vult beeldend kunstenaar Nelleke Vollebregt aan.

Bekijk hier een impressie van het maakproces met directeur Peter Zuidgeest en beeldend kunstenaar Nelleke Vollebregt voor De Zeester van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs. 

Van 9 tot en met 13 november 2015 heeft voor de tweede keer de Week van het Katholiek Onderwijs plaats. Het thema is ‘Kiezen voor elkaar’. Wat betekent een waarde als solidariteit voor de vormgeving van goed onderwijs? Half september hebben alle (mede-)katholieke scholen in het primair en voortgezet onderwijs lessuggesties ontvangen rond de figuur van Sint Maarten, die bij uitstek liet zien wat solidariteit is. Zijn naamdag wordt op 11 november gevierd.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.