Vormelingen helpen Sisters of Charity met uitdelen

08 januari 2014 -

In het kader van hun vormsel doen 15 vormelingen uit Monster vrijwilligersactiviteiten gedurende het schooljaar. Op 8 december en 22 december gingen de kinderen naar de Sisters of Charity in Rotterdam helpen om maaltijden uit te delen. Sisters of Charity, ook wel de zusters van Moeder Teresa, zijn een groep zusters, die op basis van vrijwillige giften, zorgen voor de armen in onze samenleving. Zij bieden dak- en thuislozen in Rotterdam onderdak en een warme maaltijd.

Op 8 december was het voor 7 vormelingen zover. Bij hun aankomst in Rotterdam, stonden er al mensen in een rij voor de deur. Met tassen vol levensmiddelen en kleding maken de kinderen hun entree. Terwijl de kinderen en begeleiders door zuster Lieve worden ontvangen, mogen de dak- en thuislozen broden uit manden meenemen, die daar staan. Alleen al dit tafereel is voor de kinderen een openbaring. Zuster Lieve vertelt dat het er vandaag anders aan toe gaat, omdat een groep studenten in de stad 60 dak- en thuislozen heeft uitgenodigd voor een warme maaltijd. Vandaag staat er daarom maar 1 warme maaltijd gepland. Na de introductie krijgen ze allemaal een short om. Net na 15u begint moederoverste met het gebed. De kinderen lezen gezamenlijk het evangelie voor. Na het gebed worden in een sneltreinvaart, met dank aan de kinderen, 48 maaltijden geserveerd. Na een tweede ronde, krijgen alle gasten nog een toetje en worden krentenbollen en bolussen uitgedeeld. Alle eten is een donatie, dus elke dag verschillen de maaltijden ook. De kinderen ruimen ook op en om 16 uur staat alles al weer afgewassen in de kast. De kinderen zijn onder de indruk. “Bizar dat er zoveel armen en daklozen zijn in ons land. Goed dat de zusters er zijn om die mensen te helpen” aldus Manon van basisschool WSKO de Zeester.

Zuster Lieve neemt alle vormelingen vervolgens mee naar boven. Hier vertelt ze in een notendop het verhaal van Moeder Teresa en de zusters. Om gevoelsmatig zo dicht mogelijk bij de armsten onder de armen te blijven leven de zusters zelf ook in armoede. Moeder Teresa heeft in de regels van de congregatie laten opnemen dat geld en goederen alleen maar mag worden aangenomen als het een gift is. “Wij kunnen alleen weten wat de armen doormaken, als wij ook op die manier leven“, zegt zuster Lieve. Voor ons is dat misschien onbegrijpelijk, maar de zusters houden vast aan het gedachtegoed van Moeder Teresa. De zusters leven in de zekerheid dat ze door gebed hulp krijgen als dit nodig is. Puur van giften leven betekent echt puur: aan fondsenwerving wordt niet gedaan. Als er niet genoeg is, gaan de zusters zelf ook bedelen. De kinderen hebben veel vragen. Ze zijn ook onder de indruk van het verhaal van een van de daklozen die heeft geholpen met uitdelen. Hij komt elke dag helpen en moet daar dagelijks vele kilometers voor lopen. Hij slaapt namelijk onder een brug aan de andere kant van Rotterdam. Na het vragenuurtje mogen de kinderen mee naar de kapel. Na het gebed krijgen alle kinderen een bidprentje van Moeder Teresa. Vol indrukken gaan de kinderen en begeleiders naar huis. ‘Ondanks dat ik het eigenlijk heel spannend vond, vond ik het wel fijn om die mensen te helpen. Wat erg om geen huis en eten te hebben’ aldus Britney van de Montessori school. Dit is een dag die de kinderen niet gauw vergeten.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.