Begraafplaats Dijkweg geen gemeentelijk monument

18 september 2021 - Naaldwijk

Het verzoek tot aanwijzing van gemeentelijk monument voor de gesloten RK begraafplaats aan de Dijkweg is door het College van B&W op 14 september jl afgewezen. De begraafplaats werd op verzoek van de gemeente in 1982 gesloten. Door het besluit van het College kan de Adrianusparochie de eerder door haar ingeslagen weg nu zorgvuldig vervolgen. Zij is nog steeds voornemens het voorgedeelte van de begraafplaats, dit is het Voorhof met het mooie Piëtabeeld, te herinrichten tot een plek van herinnering, stilte en bezinning.

Ruiming graven
Het bestuur van de Sint Adrianusparochie, eigenaar van de begraafplaats, is blij met het collegebesluit en dat het bestuur kan vertrouwen op destijds met de gemeente gemaakte afspraken. Hierdoor is een volgende stap gezet om invulling te kunnen geven aan het bijna 40 jaar oude besluit van sluiting en ruiming. De ruimingwerkzaamheden zullen zorgvuldig en respectvol worden uitgevoerd door een deskundig bedrijf. Het bestuur is voor de ruiming nog in afwachting van de uitspraak op een beroepsprocedure tegen de ruiming.

Grafrust
Begin jaren ’80 besloot de Sint Adrianusparochie als eigenaar van de begraafplaats om in te stemmen met het verzoek van de gemeente tot sluiting en uiteindelijke ruiming. Uitbreiding van de begraafplaats aan de Dijkweg was niet mogelijk en de nieuwe begraafplaats aan de Geestweg (nu Zandhaver) bood de nodige ruimte. Voorwaarde voor het ruimen was een grafrust van 30 jaar na sluiting. Alle belanghebbenden van de graven konden destijds op kosten van de gemeente hun overledenen elders te laten herbegraven. Diegenen die daarvan geen gebruik maakten, kozen voor de grafrust van 30 jaar. Aan die grafrust is nu een einde gekomen.

Historische en kerkelijke waarde
De parochie hecht waarde aan het zorgvuldig doorlopen van de verschillende stappen. Na ruiming wordt het begraafgedeelte teruggebracht naar maaiveld. Het Voorhof is voor de parochie van historische waarde, omdat het Piëtabeeld op de plek staat van de tweede Sint Adrianuskerk in Naaldwijk. De stoffelijke resten na ruiming worden herbegraven in een verzamelgraf in het Voorhof en hun namen worden vastgelegd in het archief. Enkele voor de parochiegemeenschap historische grafstenen en de priestergraven worden overgeplaatst naar het Voorhof en blijven daarmee bewaard. In het Voorhof komen enkele rustbankjes en bij de ingang komt een informatiebord met uitleg over de geschiedenis.

Lees ook:

B en W Westland: kerkhof Dijkweg geen gemeentelijk monument

Werkgroep ‘Behoud begraafplaats’ wil eerst onderbouwing B en W kennen

Einde voor katholieke begraafplaats in Naaldwijk

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.