800 jaar Dominicanen en ….. dat gaat naar Den Briel toe!

24 augustus 2016 -

In 2016 viert de Orde van de Predikheren (dominicanen, dominicanessen, lekendominicanen) het 800-jarig bestaan met een aantal ontmoetingen, waarbij men wil stilstaan bij wat hen inspireert, wat hen beweegt en vooral vieren dat ze bestaan. Het logo van het jubileum, de hond met de fakkel, verwijst naar een oud verhaal. Volgens een legende droomde de moeder van Dominicus, toen ze zwanger was, dat haar kind zou zijn als een hond met een fakkel, die de wereld in vuur en vlam zet.

De Orde van de Predikers begon niet in een kerk, maar in een kroeg. Zo’n acht eeuwen geleden kwam de jonge Dominicus in een herberg in Zuid-Frankrijk in gesprek met de waard. Over het leven ging het, en over waar ze in geloofden. Het moet een pittig gesprek zijn geweest, want het duurde de hele nacht. En het moet een goed gesprek zijn geweest, want ze werden er allebei wijzer van. De waard bekeerde zich, zo vertelt het verhaal, en Dominicus begon te werken aan de Orde der Predikers, die in 1216 officieel werd opgericht.

Speciaal voor dit jubileum is een amberkleurig en smaakvol bier gebrzondag_bierglas-1024x1024.jpgouwen met de naam Zondag, naar de Latijnse naam “Dies Dominica”: de dag van de Heer. Ook verwijst het logo van de hond met de fakkel naar een scheldwoord dat een geuzennaam werd: Domini Canes, honden van de Heer. En dat brengt ons in Brielle. De Dominicaan Jan van Keulen is één van de H.H. Martelaren van Gorcum die in 1572 vermoord is door Lumey en zijn troep watergeuzen.

Om die reden en om tot uitdrukking te brengen dat de Dominicanen langer bestaan dan de watergeuzen, zal het jubileum van 800 jaar Dominicanen op zaterdag 27 augustus om 15.30 uur in een feestelijke viering herdacht worden in de bedevaartskerk van Brielle. De Lierenaar pater Jan Vijverberg nodigde het koor van de parochie H.H. Martelaren van Gorcum uit om deze viering met hun zang op te luisteren. Ook de leden van het Constantkoor zijn uitgenodigd en zullen naar Den Briel gaan.

Toen pater Vijverberg vroeg of daar nog kosten aan verbonden waren, heeft dirigent Jan Zwaard gezegd dat het koor zich als service van harte gratis beschikbaar stelt, maar dat er wel een kratje van het jubileumbier voor hen apart gezet mag worden.

Zie ook: Stilstaan, Delen en Vieren

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.