Actie Kerkbalans 2016 met klokgelui van start

18 januari 2016 -

Van zondag 17 tot en met 31 januari gaan duizenden vrijwilligers op pad: de mensen die in stad en dorp persoonlijk de brieven overhandigen van Actie Kerkbalans, de landelijke actie waarmee een financiële bijdrage wordt gevraagd voor de lokale kerken in Nederland.

Actie Kerkbalans is – letterlijk – ingeluid op zaterdag 16 januari. Om exact twaalf uur luidden in heel Nederland de kerkklokken, in het bisdom Rotterdam de klokken van de Maria van Jessekerk in Delft. Het luiden van de klokken werd gedaan op diverse plaatsen door prominente Nederlanders die zo aandacht vroegen voor de rol van de kerk in de Nederlandse samenleving en met het inluiden, het startschot gaven voor de actie. In Delft was het Prof. Paul van Geest die de klokken in gang zette.

Vicaris H. Verbakel was gastheer: ‘We starten nu Kerkbalans. Voor een parochie zijn financiën niet het hoofddoel maar een middel om activiteiten te kunnen ontplooien. Ik denk dan aan vieringen en diaconale initiatieven voor mensen die eenzaam zijn, activiteiten om het leven voor mensen wat beter te maken dan het nu soms is.”

Prof. Paul van Geest zei: “Is het geven van een bijdrage aan de kerk in deze tijd nog wel logisch? Kunnen we de kerk niet kenschetsen als een teloorgaand bedrijf? Natuurlijk kun je deze vraag met ‘ja’ beantwoorden, maar evenzeer met ‘nee’. De kerk en daarbij het kerkgebouw heeft een waarde die niet te vervangen is. Om een voorbeeld te noemen: ooit heb ik als student onderzocht hoe vaak een kerk bezocht werd. De kerkdienst op zondag telde zo’n 60 personen. Maar doordeweeks bleken 500 mensen die kerk binnen te lopen. In een kerk is vreugde en verdriet gedeeld, die sacrale ruimte ademt dat. Wanneer je de stilte zoekt van de kerk dan komt die sacrale ruimte in jou. Wat zou de maatschappij zijn zonder die ruimtes? De kerk heeft altijd wegen gevonden en zichzelf qua vorm opnieuw uitgevonden. Dat is wat ons te doen staat: nieuwe vormen erbij zoeken om door te groeien.”

Ten slotte haalde Paul van Geest een citaat van Paus Franciscus aan uit Evangelii Gaudium: “Ik geef de voorkeur aan de Kerk die gewond pijn lijdt en vuil is omdat zij zich op straat begeeft, boven een Kerk die ongezond is omdat ze zich opsluit en zich vastklampt aan haar eigen werkelijkheid.”

Ad Sosef, een van de zeven Kerkbalans consulenten in het bisdom Rotterdam die parochies ondersteuning bieden bij hun Actie Kerkbalans, gaf een toelichting. Bekend is dat de inkomsten van de kerken dalen. Toch, zo bracht Ad Sosef naar voren, is dit tij te keren. “Daarvoor is nodig dat allen die zich verbonden weten met een kerkgemeenschap zich verantwoordelijk voelen voor het voortbestaan, ook voor de financiële kant. Want wanneer een kerk naar buiten treedt en overtuigend laat zien wat er allemaal gebeurt en hoe waardevol de aanwezigheid van de lokale kerk is in wijk en stad, dan wordt een financiële bijdrage van de mensen een natuurlijk gevolg. Sommige parochies laten dan een toename zien van de Kerkbalans.”

John Bakker, algemeen econoom van het bisdom Rotterdam benadrukte dat de kerk ook als een familie is, waarin je naar elkaar om kijkt, waarin je zorg hebt voor elkaar. Om dat mogelijk te maken is de Actie Kerkbalans is onmisbaar.”

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.