Aswoensdag 2021 - De wijze van het opleggen van de as

13 februari 2021 - Algemeen federatie nieuws

Op Aswoensdag laten rooms-katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenoemde askruisje. Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige afzonderlijk: "Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren" (in het Latijn: "Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris").

De as is het overblijfsel van verbrande palmtakken (vaak buxustakken), die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering van Palmpasen op Palmzondag. Het kleine ritueel wordt uitgevoerd ter bezinning en als uiting van boetvaardigheid. In die zin is het een voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen.

Alles is anders
Nadat de voorganger het gebed heeft gezegd om de as te zegenen, en deze zonder iets te zeggen met wijwater heeft besprenkeld, spreekt hij eenmaal voor alle aanwezigen de formule volgens het Romeins Missaal : ‘Bekeert u en gelooft in het evangelie’, of ‘Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’.
Vervolgens reinigt de voorganger de handen en zet het mondkapje op om de neus en de mond te beschermen en gaat voor het altaar staan. De kerkgangers komen naar voren en krijgen een askruisje opgelegd zonder iets te zeggen, de voorganger gebruikt hiervoor een wattenstaafje (voor elke kerkganger een nieuw staafje).

pastoraal team

 

As strooien als alternatief voor askruisje
Hoe kunnen we tijdens de coronapandemie veilig Aswoensdag vieren? Als antwoord op die vraag heeft de Nationale Raad voor Liturgie (NRL) alle parochies geadviseerd om de as over de hoofden van de gelovigen te strooien in plaats van een askruisje op het voorhoofd te maken.

As over het hoofd strooien, is niet nieuw. Het is zelfs de oorspronkelijke Bijbelse vorm, zo laat de NRL weten. Het gebruik van as is een boeteritueel aan het begin van de Vasten. Van oudsher kent de Kerk twee manieren om de as op te leggen, zoals dat officieel heet: het strooien van as boven het hoofd of het tekenen met as in de vorm van een kruisje op het voorhoofd.

Later werd er een verschil gemaakt tussen de twee vormen: bij priesters en diakens werd de as over het hoofd gestrooid en lekengelovigen kregen een kruisje op het voorhoofd. Door tijdens deze pandemie terug te keren naar de oude vorm kan Aswoensdag gewoon gevierd worden, zonder dat er fysiek contact hoeft plaats te vinden.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.