Bedevaarten naar Kevelaer schrijven geschiedenis

17 september 2019 - Algemeen federatie nieuws

In augustus en september is er druk gepelgrimeerd vanuit het bisdom Rotterdam naar Kevelaer. Er waren bijzondere jubileumbedevaarten. De Haagse bedevaart vierde een 125-jarig jubileum. De Westlandse bedevaart een 200-jarig jubileum. Mgr. Van den Hende vergezelde de pelgrims tijdens hun bedevaart.

Op zaterdag 31 augustus was de bisschop hoofdcelebrant in de basiliek in de eucharistieviering van de Westlandse bedevaart. De bedevaartgangers laten telkens de bedevaartkaars die ze mee hebben gebracht achter in de Kaarsenkapel in Kevelaer.

De jubileumbedevaart naar Kevelaer staat in het teken van de oprichting in 1819 van het broederschap voor de Westlandsche processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer. Het vertrekpunt is de Sint Jan de Doperkerk in Wateringen dat vele jaren de broederschapskerk was. In de kerk waren de vier vaandels van het broederschap opgesteld. En de gebrandschilderde ramen vertellen ons het verhaal van Hendrik Busmann. Met 82 personen voor een 2-daagse bedevaart naar Kevelaer en 62 personen voor een 1-daagse bedevaart krijgt dit jubileum de aandacht van vele parochianen uit het Westland (en daarbuiten).

Op z'n laatste dag als pastor in het Westland maar ook als geestelijk adviseur van de Stichting Bedevaarten Westland (SBW) viel aan pastor Martien Straathof de eer om een bijzonder mens toe te spreken aan het eind van de viering in de basiliek van Kevelaer op 31 augustus 2019. Een man van het eerste uur, die betrokken is bij de oprichting van Stichting Bedevaarten Westland: Charles Groot. Het bestuur van SBW heeft besloten hem te benoemen tot erelid en daarbij kreeg hij ook de zilveren SBW speld als dank voor al die jaren opbouwwerk, z’n geduld en vertrouwen, de rust, de wijsheid en de ervaring die hij ingebracht heeft. Voor dat alles Dank je wel !

Op vrijdagmiddag 30 augustus hebben 40 pelgrims tijdens hun Bedevaart naar Kevelaer een bezoek gebracht aan de Hostiebakkerij St.Johannes. Het kostte geen moeite om het maximaal aantal deelnemers (40) hiervoor te vinden.We kregen eerst in de filmzaal een korte uitleg van het proces van bakken. Zelfs hosties zijn tegenwoordig onderhevig aan marktwerking omdat veel hosties tegenwoordig uit Polen en andere landen komen.

De harmonievereniging "De Phoenix" heeft de traditie om de bedevaarten naar het Duitse Kevelaer muzikaal te begeleiden vele jaren in ere gehouden. Dit in navolging van het toen opgeheven fanfarekorps "De Ster". Oude tijden herleven. Na een periode van misschien wel 50 jaar (of meer) hebben leden van 'De Phoenix' hun muziekinstrumenten voor ons opgepakt en zijn mee afgereisd naar Kevelaer. Het was een genot om juist met dit jubileum met de klanken van Ria, Daniel, Gertjan, Astrid, Martijn, Pieter, Saskia, Michel en Judith door de straten van Kevelaer te gaan!

Tijdens deze bedevaart werd ook de nodige aandacht geschonken aan het vertrek uit het Westland per 1 september van pastor Straathof. ‘Hij is met een bedevaart gekomen (Lourdes 2011) en verlaat ook het Westland met een bedevaart. Namens de Stichting Bedevaarten Westland werd een speciaal voor hem gemaakte bedevaartskaars met de patroonheilige Sint Franciscus van de Parochiefederatie Westland aangeboden met een bijbehorend gepersonifieerde kandelaar als teken dat wij zeer dankbaar zijn voor zijn inzet voor zowel onze stichting als het gehele Westland!

Bekijk hieronder de verslagen en fotoreportages van de jubileumbedevaart.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.