"Dankbaar voor de oogst”

07 oktober 2016 -

In het weekend van 8 en 9 oktober vieren we in onze parochies Oogstdankdag. Het thema van de diensten zijn: ”Dankbaar voor de oogst”. Wij nodigen u van harte uit om deze vieringen bij te wonen.

Op deze dag staan wij stil bij de producten die moeder aarde ons schenkt. We staan er bij stil, dat groei en bloei niet vanzelfsprekend is. Dat zonder de zon- of kunstlicht, geen groei mogelijk is. Dankbaar zijn voor de oogst, dat leeft zeker bij de agrarische sector, maar hebben we niet allemaal reden om dankbaar te zijn? Als we gezond zijn en met onze krachten anderen kunnen helpen in welke vorm dan ook, om de ander dat lichtpuntje te kunnen geven om positiever in het leven te staan, is dat een reden om dankbaar te zijn.
De oogst in de vorm van een heerlijk bakje groenten- en fruit gaat na de viering naar eenzame medeparochianen, en naar de Voedselbank.

Biddag voor Gewas en Arbeid en Dankdag voor Gewas en Arbeid zijn twee gedenkdagen in het protestantisme in Nederland waarin er speciaal gebeden (in het voorjaar) en gedankt (in het najaar) wordt voor de oogst en het werk. Een soortgelijk evenement als bij de protestanten wordt in de Katholieke Kerk de kruis– en quatertemperdagen genoemd. Dit gebruik stamt uit de vijfde eeuw, maar is in Nederland grotendeels van de liturgische kalender verdwenen. Voor zover bekend worden deze dagen wél in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg aangehouden. In 2005 werd door de Nederlandse katholieke bisschoppen besloten om deze dagen weer op de liturgische kalender te zetten, om aan te laten sluiten bij de protestantse bid- en dankdagen. De katholieke Oogstdankdagen in Heiloo zijn nooit van de kalender verdwenen en zijn elk jaar in september behoorlijk populair.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.