De bedevaart naar oogstdankdag in Heiloo

11 september 2018 - Algemeen federatie nieuws

Ik las de aankondiging in het parochieblad en op de een of andere manier ging het 'kriebelen' bij me. Op bedevaart gaan!  
Dikwijls heb ik een aankondiging gelezen: naar Lourdes, naar Rome, naar Fatima…..allemaal ver weg. Maar nu lees ik: bedevaart naar Heiloo! Dat is toch redelijk dichtbij. En een aantal dagen liet ik het bezinken. Maar….het  kriebelen bleef en dat ging ook niet over toen manlief aangaf dat hij dit niet zo zag zitten en voor deze dag hele andere plannen had.

Alsof het zo moest zijn, ontmoette ik op zondag 2 september bisschop Hugo van Steekelenburg die bij zijn zwager en zus in De Lier logeert. Bisschop Hugo heb ik een aantal jaren geleden bezocht tijdens een van onze missiereizen. We bezochten in die periode meerdere Westlandse missionarissen die jaarlijks financieel ondersteund werden vanuit de opbrengsten van onze missiewinkel in Honselersdijk. En wat hebben we van die reizen genoten. Met eigen ogen kunnen zien hoe onze missionarissen  invulling gaven aan hun missionaire zending.

Het was fijn om bisschop Hugo nu in Nederland weer te ontmoeten en van hem te horen dat ook hij naar Heiloo zou gaan en samen met pastoor Steenvoorden zou voorgaan in de Eucharistieviering. Hij hoefde mij niet over te halen, dus stapte ik op woensdag 5 september in de bus. In totaal gingen er 91 mensen mee (2 bussen bijna vol). Het regende pijpenstelen onderweg, maar ja, ik had zo iets van: “alle zegen komt van boven” en: wat zullen de boeren blij zijn na die droge zomer.

Kees Groenewegen heette iedereen welkom en op de snelweg begon het bedevaart gevoel al een beetje te komen, toen we gezamenlijk een “tientje” van de rozenkrans baden. In Heiloo eerst even een kopje koffie met een lekker plakje cake in “het Oesdom” waarna we naar de kerk wandelden. Bisschop Hugo, pastoor Steenvoorden en de deken van Noord-Holland gingen voor in een inspirerende viering. In het kader van Oogstdankdag waren er heel wat kratten met Westlandse producten meegenomen en deze werden tijdens de Mis gezegend en aan het einde ervan, opgehaald door een aantal mensen van de Voedselbank. Een goed idee.

Na de viering door de stromende regen terug naar het Oesdom voor de lunch. Hier was ook volop gelegenheid om een aandenken te kopen en er werden heel wat beeldjes, kaarsen, boekjes en kaarten mee teruggenomen naar het Westland. Ik vond een heel mooi Mariabeeldje dat een plaatsje heeft gekregen in onze huiskamer. Na de lunch: tijd voor het danklof. En wat heb ik hier van genoten. Niet alleen het samen bidden, al vond pastoor Jaap 3 weesgegroetjes van elk “tientje” wel genoeg, de processie in de kerk (buiten regende het te hard) gaf mij het echte bedevaartgevoel. Evenals al die bekende Marialiederen die door iedereen uit volle borst, ondersteund door een prachtig koor, werden meegezongen.

Na afloop kaarsen op gestoken bij Onze Lieve Vrouw ter Nood, met onze eigen intenties, waarna we heel dankbaar aan de thuisreis begonnen, die onderweg even onderbroken werd voor een kopje koffie/drankje en een spelletje kaarten voor de liefhebbers. Dank aan de mensen die deze bedevaart organiseerden, dank aan de voorgangers van deze dag, het koor en niet te vergeten: de chauffeurs die iedereen weer veilig naar het Westland brachten. Tot volgend jaar!

Fia Luiten

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Er is geen enkel lichaamsdeel dat, als het gebroken is, zoveel pijn doet als het hart.