De Katholieken Kerken en pastorietuinen van het Westland

12 juni 2019 - Algemeen federatie nieuws

Onlangs is er een boekje uitgekomen over ‘de Katholieke kerken en pastorietuinen van het Westland’.
Dit boekje geeft een mooie impressie van de pastorie- en kerktuinen van de parochies binnen het samenwerkingsverband ‘Sint Franciscus tussen duin en tuin’. Een gemeenschap van 12 katholieke kerken in het Westland en Hoek van Holland. Sommigen bestaan al jaren, anderen zijn van recenter datum. Maar elke parochiekern heeft een tuin, groot of klein.

De pastorietuin is de perfecte plek om even tot rust te komen. De tuinen, ze worden allemaal met zorg en liefde onderhouden door vele vrijwilligers. Er komt heel veel bij kijken. Het vergt niet alleen veel onderhoud aan de prachtige veelal historische kerkgebouwen, maar ook de tuin verdient dagelijks zijn aandacht. Maaien, wieden, zaaien, aanplanten en oogsten. Ja, sommige pastorietuinen bezitten zelfs een klein kastje, waar de druif, de bloemkool en de bloemen welig tieren. Maar de tuin is ook een rustpunt waar je even jezelf kan zijn. Op het terras fijn ontspannen genietend van een heerlijke kop thee of bakkie koffie. Even neerploffen in een luie tuinstoel en alle drukte van je af laten glijden. Duiven vliegen af en aan hoog vanaf de toren. In sommige kerktorens zitten nesten met slechtvalken.

Zo is er genoeg leven rondom de kerktoren. Ja de pastorietuin is de perfecte plek om even tot rust te komen. Het groen en de natuur in de tuin geven ons een gevoel van rust. Vrolijke kippen keutelen gezellig om je heen, en eten gewillig uit je hand. Het zijn gezellige kippetjes die de tuinmannen een handje helpen de tuin onkruid vrij te houden. Veel bomen staan vol in bloei, en lente een van vier mooie jaargetijden. Roze kersenbloesem, de Prunus, de Forsythia, met zijn prachtige gele fijne blaadjes. Het voorjaar is in volle gang gezet en dat is aan de bomen goed te zien. Ook zij genieten van het mooie weer en tonen dit met prachtige bloesems. Pastorietuinen worden met regelmaat opengesteld voor publiek, ik zou zeggen, maak hier dankbaar gebruik van.

Het boekje is te bestellen via de website www.kijkophetwestland.nl onder de link bundel ‘De katholieke kerken en zijn pastorietuinen’ Maar ook te koop bij het secretariaat van de Sint Adrianuskerk, Molenstraat 31 in Naaldwijk tijdens de kantoortijden van dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00- 12.00 uur. De prijs van de bundel is € 10,00 (€ 13,50 incl verzendkosten).

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.