De vormelingen op bezoek bij de zusters van Moeder Teresa

01 december 2018 - Algemeen federatie nieuws, Monster

Zondagmiddag 18 november hebben wij een bezoek gebracht aan de zusters. We hebben uitleg gehad over wie de zusters zijn en wat ze doen. De zusters zorgen voor de armen in de samenleving; zij bieden dak- en thuislozen in Rotterdam dagelijks een warme maaltijd. Na een gebed in de kapel en een rondleiding van zuster Petra  werden we aan het werk gezet, tijdens het werk moesten we vragen verzamelen over wat ons opviel en wat we zagen. We hebben borden met eten, brood en limonade uitgedeeld, de vaat verzameld, af gewassen en afgedroogd.

In de eetzaal is plek voor ongeveer 50 mensen per keer en er komen iedere dag 2 groepen; de eerste van 15:00 tot ongeveer 15:30 en de tweede van 16:00 tot ongeveer 16:30. Om 17:15 moet alles weer schoon en opgeruimd zijn, dan is het tijd voor de gebeden. De zusters bidden ongeveer 3 uur per dag. Het is altijd druk bij de maaltijden, zeker naar het eind van de maand als de mensen hun uitkering nog niet hebben gehad. De mensen die willen komen eten hoeven niet te reserveren. Het eten maar ook andere spullen die door de mensen goed gebruikt kunnen worden, w.o. kleding worden verkregen door giften en donaties. Er was aan ons gevraagd spullen mee te nemen; voedsel en kleding, vooral herenkleding en specifiek kerstversiering. Geld en goederen die de zusters over hebben gaan door naar de andere huizen van de zusters; soms naar Amsterdam maar vaak ook naar het buitenland.

Er wonen op het moment 5 zusters in het huis en er is een ruimte voor moeders met jonge kinderen en jonge vrouwen die behoefte hebben aan noodopvang. Er is geen noodopvang voor mannen. De zusters leven puur van giften en volgens het gedachtegoed van Moeder Teresa, zo blijven ze gevoelsmatig zo dicht mogelijk bij de armsten onder de armen. De zusters hebben geen radio of tv en er is zelfs geen afwas-, wasmachine of droger, alles gebeurt op de hand. De zusters leven in de zekerheid dat als de nood het hoogst is, zij door gebed die hulp krijgen die nodig is, soms uit onverwachte hoek.

De mensen waren erg aardig en dankbaar voor het eten dat ze kregen. Een aantal mensen vroeg om een plastic zak of hadden die zelf mee zodat ze nog extra brood mee konden nemen. We vonden het erg leuk om te doen en het was erg interessant om te zien hoe het er aan toegaat in zo’n huis. Sommige mensen hielpen ook met opruimen en je kon duidelijk merken dat ze zich er thuis voelden. Sommige mensen waren ook heel ongeduldig en andere niet, die wachten netjes op hun buurt. Er kwamen veel mensen met verschillende achtergronden. Ik vind het knap dat de zusters zo veel bidden op een dag en daarbij met zo weinig tevreden zijn, natuurlijk krijgen ze veel hulp van andere mensen en vrijwilligers.

Sem, Joery, Vince, Froukje en Leanne.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Wees niet bang om langzaam voorwaarts te gaan, wees alleen bang om stil te staan.