Even voorstellen: Marja Altena

21 september 2020 - Algemeen federatie nieuws

Sinds januari 2019 ben ik de nieuwe secretaris van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin. In het dagelijks leven leerkracht en opleider van studenten op WSKO Verburch-hof. Daarnaast schrijfster van theaterverhalen voor jonge kinderen. Als jonge leerkracht was ik actief voor de St. Josephkerk in Wateringen. Ik was werkzaam in verschillende werkgroepen en zat namens de stuurgroep verkondiging in de parochievergadering. In 1985 trouwde ik met Rob en we vestigden ons in Poeldijk. Na de komst van onze drie kinderen werd ik vrijwilliger in de Bartholomeusparochie. Na enkele jaren werd ik gevraagd om secretaris te worden binnen het bestuur. Een functie die ik 8 jaar met veel plezier vervuld heb.

Sinds anderhalf jaar opnieuw secretaris, maar nu voor de federatie. Een uitdaging in een tijd met een dalend aantal kerkbezoekers, een tekort aan priesters, diakens en pastoraal werkers. Maar ook een tijd met mooie initiatieven op het gebied van geloof en dienstbaarheid. Dat bleek tijdens een rondgang langs verschillende parochies. Met veel enthousiasme vertelden de bestuursleden over hetgeen ze bezighield. Mijn inziens is het goed om de krachten binnen de federatie te bundelen en te profiteren van elkaars sterke kanten. Vorig jaar zijn we gestart met het project ' Stip op de horizon' om richting te geven aan de toekomst van de federatie.

De afgelopen maanden kregen we te maken met de Coronacrisis. Door de maatregelen was het in maart niet meer mogelijk de kerk te bezoeken. We stonden voor een enorme uitdaging, want alle religieuze zekerheden vielen weg. Er werd met spoed gezocht naar waardevolle alternatieven. Zo werden er kerkdiensten met een livestream uitgezonden. We gingen met elkaar 'online' en zochten op een andere wijze verbinding. Er werden bemoedigende kaartjes gestuurd en ook de jeugd wist elkaar te vinden.

Gelukkig mochten we sinds 1 juni met de nodige beperkingen de eucharistie weer vieren in een 'anderhalve meter kerk'. Eerst met een kleine groep van 30 personen en na 1 juli met een groep van maximum van 100 personen uitgaande van de grootte van de kerk. Het was een spannende periode, waarin veel geregeld moest worden met de gezondheid van de parochianen en het pastoraal team in het achterhoofd.
Hopelijk gaan we spoedig terug naar 'het normale' en dus ook het 'kerkelijk normaal'. De crisis vroeg veel flexibiliteit en creativiteit van ons. Ondanks alles waren er gelukkig ook momenten van saamhorigheid, verbinding en bezinning. Laten we deze waardevolle bagage meenemen en ons richten op de toekomst, ofwel 'de stip op de horizon'.

Met vriendelijke groet, Marja Altena
Secretaris parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.