Feestelijke afsluiting bedevaartseizoen 2015

03 december 2015 -

Op 28 november 2015 heeft de Stichting Bedevaarten Westland (SBW), in de kerk van de parochie O.L.Vr. Ten Hemelopneming in 's-Gravenzande, met een feestelijk programma het bedevaartseizoen 2015 afgesloten. Feestelijk omdat het dit jaar 5 jaar geleden is dat SBW werd opgericht. Een programma dat begon met een woord en gebedsvering, met het thema 'Samen Onderweg', waarin pastor Straathof en Ch. Groot voorgingen. Gevolgd door een presentatie van emeritus diaken Rob Mascini met de titel 'Ik ga op bedevaart en neem mee ........'. En daar tussendoor ook nog de overhandiging van een cheque van € 500 van de kledinginzameling door de parochie in 's-Gravenzande. Dit alles onder het genot van een kopje koffie en gebakje met Westlandlogo en een hapje en drankje. Een afsluiting waarin doorgeven wat we ontvangen hebben een belangrijke plaats had. Een afsluiting die het woord feestelijk meer dan verdient mede vanwege de grote opkomst van pelgrims die in de afgelopen vijf jaar een of meerdere keren een bedevaart of reis met SBW hebben gemaakt.

Samen Onderweg
In de woord en gebedsviering die begon met het samen zingen van het lied 'Lied aan het licht' en waarin de laatste twee verzen uit het Matteüs evangelie, Mt. 28, 19-20 'Opdracht in Galilea', centraal stonden:

"De elf leerlingen trokken naar Galilea, naar de berg die Jezus hun had aangewezen. Toen ze Hem zagen, vielen ze op de knieën, sommigen twijfelden. Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga, en maak alle volkeren tot leerling; doop hen in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest, en leer hun alles onderhouden wat Ik jullie geboden heb. Weet wel, Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voleinding van de wereld".

Aan de hand van deze verzen ging pastor Straathof de aanwezigen voor in een beeld meditatie. Een meditatie waarin naar voren kwam dat toen Jezus met zijn boodschap naar buiten kwam en op zoek ging naar medestanders, Hij deze niet zocht onder theologen maar bij gewone mensen. Mensen met gezond verstand. De enige training die zij achter de rug hadden, was het voorbeeld van Jezus. Zij mochten nu gaan doen wat ze Hem hadden zien doen. Hij zette ze met beide benen op de grond. Hij liet zien en voelen dat God op de eerste plaats barmhartigheid is; naastenliefde. Nu zijn zij het die aan anderen door gaan geven wat ze zelf hadden ontvangen. Een spannend avontuur. De meditatie werd afgesloten in stilte om te kunnen nadenken over de vaag: 'Wat ik heb ontvangen en hoe zou ik dat door zou kunnen geven?'. Met het zingen van de eerste vier coupletten van 'Te Lourd op de bergen' werd de viering afgesloten.

Overhandiging cheque kleding inzameling 's-Gravenzande
Twee leden van het parochiebestuur van 's-Gravenzande maakte een gebaar van menslievendheid door uit de opbrengst van hun kledingactie een cheque van € 500 te overhandigen aan het steunfonds van de Westlandse Bedevaarten. Dat bedrag maakt het mogelijk dat jongeren uit het Westland, die niet over voldoende financiële middelen beschikken, toch op bedevaart kunnen gaan. Samen op weg gaan, naar een Heilige plaats om elkaar te ontmoeten en er voor elkaar te zijn. Even samenzijn op een plaats waar Hemel en Aarde elkaar raken en daarna weer samen verder te gaan.

Ik ben pelgrim en neem mee.......
De presentatie van Rob Mascini had als titel, 'Ik ben pelgrim en neem mee .......', gekregen. Een uitdagende titel met een uitdagend en bemoedigend verhaal. Een verhaal waarbij grenzen werden overschreden en de vraag werd gesteld: 'Waar zijn we nu echt naar op weg?'. Wetend dat zonder routekaart de kans groot is dat je kan verdwalen. Maar altijd met een liedboek en een Rozenkrans in je rugzak, want daarmee kan je dan weer zingend die andere wereld tegemoet gaan. Maar ook de paraplu, proviand en een stevige stok mogen in de rugzak niet ontbreken. Geen pelgrim zonder stok om bergen en dalen over te steken in het vertrouwen dat “Uw staf en Uw stok mijn troost zijn. Gij zijt steeds bij mij”. Wanneer mijn rugzak gevuld is ga ik op weg en neem mee: mijn paspoort, mijn verrekijker, mijn routekaart, mijn liedboek, mijn rozenkrans, mijn paraplu, mijn proviand, mijn stok. En dan de rest nog……

Maar vooral neem ik mezelf mee…..
En we zullen aankomen.
Bij een levende kerk,
die droomt van een andere wereld,
die de wereld viert en er aan werkt.

Na deze presentatie ontving Rob van de aanwezigen veel waardering voor zijn inspirerende en enthousiaste wijze van spreken bij het uitdragen van zijn boodschap.

Presentatie bedevaarten 2016 en 2017
Op een aantal presentatiepanelen was een overzicht samengesteld van de bedevaarten en reizen die SBW in de afgelopen 5 jaar heeft verzorgd. Alle aanwezigen werden van harte uitgenodigd hier een kijkje te nemen. Het voornemen bestaat om in 2017 een bedevaart naar Polen (Krakau) te verzorgen. Nadere informatie volgt in de loop van 2016. Aan het bedevaartprogramma voor 2016 wordt een 10 daagse inspiratiereis naar Assisi toegevoegd met als thema 'In de voetsporen van Franciscus en Clara'. In het weekend van 6 en 7 februari 2016 zijn de contactpersonen van de Westlandse Bedevaarten voor en na elke viering aanwezig in de parochiekerk met alle informatie over de bedevaarten. Een folder met een overzicht van alle bedevaarten voor 2016 is dan beschikbaar.

Tenslotte
Samen onderweg gaan, met een goed gevulde rugzak, om door te geven wat we hebben ontvangen en aan te komen bij een levende kerk, die droomt van een andere wereld. Een kerk die de wereld viert en eraan werkt. Dat is het resultaat van het terugkijken en vooruitkijken over de afgelopen 5 jaar Westlandse bedevaarten en tegelijk ook het perspectief voor het volgend bedevaartjaar. Onder het genot van een hapje en drankje werd er nog volop nagepraat over de belevenissen in afgelopen bedevaarten.

Klik hier voor foto's of kijk op www.westlandsebedevaarten.nl voor meer informatie over alle bedevaarten.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.