Gregoriaans in de Egbertuskerk op de 1e Adventszondag

01 december 2017 - Algemeen federatie nieuws, Hoek van Holland / Heenweg

De repetities van het studiegroepje Gregoriaans zijn altijd een vrolijke bende. Maar als je voortbouwt op een tweeduizend jaar oude overlevering, dan moet je natuurlijk ook op een gegeven ogenblik met iets serieus tevoorschijn komen. Op zondag 3 december is drievoudig een begin. Hoe symbolisch kan het allemaal zijn?
Het is 1e adventszondag, het is ook de 1e zondag van de maand en dus is er koffie na de viering in ’t Schip. Én het is de 1e keer dat het studiegroepje voorgaat in de volkszang van het Gregoriaans in een eucharistie, om 11.00 u in de Egbertuskerk te Hoek van Holland. Dat in deze kerk waar de akoestiek gemaakt lijkt om Gregoriaans te zingen.

De echte adventsmis (missa XVII ‘Kyrie salve”) en daarnaast een paar van de overbekende adventsgezangen worden á capella gezongen. Weet u nog wel: Rorate caeli de super et nubes pluant justum. Meestal denk je bij Gregoriaans aan het rijke roomse leven. Dat is niet fout, hoor, maar deze gezangen zijn voor een groot deel zelfs van voor het schisma tussen de oosterse en de westerse kerk en zeker van ruim voor de reformatie. Logisch dat protestanten het net zo goed als hun erfgoed beschouwen. Dat naast bijna evenveel protestanten als katholieken er ook niet-gelovigen meezingen, onderstreept de universele betekenis.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 11 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Wat onderdrukt wordt, neemt vreemde vormen aan.