Kloosterweekend 2017: 'elkaars visie op geloven te vernemen'

10 april 2017 - Algemeen federatie nieuws, Naaldwijk

De parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin heeft ook dit jaar weer een kloosterweekend georganiseerd van vrijdagmiddag 31 maart tot zondagmiddag 2 april. Er waren 13 deelnemers, 9 parochianen uit diverse Westlandse parochies, 2 leden van de Protestantse Kerk Naaldwijk, een lid vanuit de Evangelische Gemeente in Naaldwijk en twee personen die niet meer in de kerk komen. Divers samengesteld hetgeen de discussies zeker ten goede kwam. Het weekend vond plaats in de Norbertijnen Abdij in Heeswijk en stond onder leiding van pastoraal werker Els Geelen. Het thema was: Leven in Geloof.

Bij de voorstellingsronde kwamen de verschillen wel naar boven. Hoe volgen we Jezus Christus? Hoe bewandelen we deze in onze kerken?  Het was interessant en boeiend de diverse levensverhalen te horen. Zo’n weekend biedt ook de mogelijkheid om elkaars visie op geloven te horen. En dat was bepaald niet eenduidig.

We hebben van een Broeder een 1½ uur lange rondleiding gekregen in het prachtige klooster. De Orde van de Norbertijnen bestaat al sinds 1134. De gebouwen in Heeswijk zijn grotendeels in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw gebouwd. Het heeft de Rijks Monumentale status. Een boeiende verteller niet alleen over het gebouw maar ook van de historie van de Orde. De Orde mag zich vooruitstrevend noemen op het gebied van de liturgische vernieuwing.

Zondagmorgen maakten we een heel mooie Latijnse viering mee in het klooster. De preek ging over de opwekking uit de dood van Lazarus. Wijzelf hadden daar zaterdag al over gediscussieerd. Wat wordt hier bedoeld? Een fysieke opstanding? Een geestelijke? Daar waren de meningen over verdeeld. Bij de evaluatie was ook broeder Hans Smulders aanwezig. Hij heeft enkele jaren als pastor in het Westland gewerkt en is vorig jaar augustus ingetreden bij de Norbertijnen. Hij groet alle Westlanders van harte.

Wij kunnen terug zien op een geslaagd weekend met dank aan de pastoraal werker voor de organisatie en de voorbereidingen.

Namens de groep, Arnold Vijverberg

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.