Levendig boek over studentenpastoraat uitgebracht

23 juni 2020 - Algemeen federatie nieuws

Vrijdag 26 juni wordt het boek Zinzoeken en zijn. 12 interviews over het belang van de werk-soort studentenpastoraat gepresenteerd. Zinzoeken en zijn is een weergave van gesprekken met studentenpastores verspreid over 12 studentensteden in Nederland, waaronder Leiden. De interviews zijn afgenomen door Walther Burgering en mede door Lianne van Dijk verwerkt tot toegankelijke teksten over het leven van studenten en de betekenis die het studentenpastoraat hierin kan hebben.
De studentenpastores spreken over levenskeuzes, life coaching, omgaan met stress, rouw en verdriet, zoektochten naar levens- en zingevingsvragen en vele andere onderwerpen die het le-ven van een student bepalen. In alle gesprekken komt het levensbeschouwelijk perspectief als andere kijk op de wereld van studenten én van het hoger onderwijs aan de orde. Dit levert een levendige aaneenschakeling op van verhalen over deze weinig beschreven wereld.

Interviewer Walther Burgering kent van binnenuit het werken voor en met studenten. Bij Rapenburg 100 in Leiden werkte hij tot nu toe in teamverband met Nederlandse en internationale stu-denten. Onder het motto ‘Veelvormend in persoonlijke ontwikkeling’ begeleidt het multi-levensbeschouwelijke team studentenpastoraat honderden studenten individueel en in groepen. Zij geven leiderschapstrainingen, cursussen en houden persoonlijke gesprekken over levens- en zingevingsvraagstukken.

Samen geven zij vorm aan cursussen zoals Omgaan met Verlies, een meditatiegroep, de maaltijd-groep Food for thought, Klooster- en bezinningsweekenden, Geloofsoriëntatie en Green Kitchen.  
“Ik heb vooral veel geleerd van studenten die opkrabbelen na een fase van rouw”, zegt hij. “De veerkracht en volharding bij hen zijn magistraal. Ik heb genoten van hoe zij elkaar – in de Om-gaan met Verliesgroep - van goede adviezen hebben voorzien, beter dan wij als begeleiders kon-den geven. Ik ben blij dat ik daaraan mijn bijdrage heb kunnen leveren door een veilige plek te creëren, waar studenten tot spreken worden gebracht.”

Zinzoeken en zijn. 12 interviews over het belang van de werksoort studentenpastoraat is uitgegeven bij Fortmedia en verkrijgbaar bij de boekhandel of bestelling via diaken Walther Burgering. Het nawoord is geschreven door lekendominicaan Erik Borgman onder de titel: “studentenpastores moeten bezig zijn met de alternatieven voor de gevolgen van de prestatiecultuur.” 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Een nederlaag is vaak een tijdelijke toestand. Pas door op te geven wordt hij permanent.