Marialof als afsluiting van oktober maand

15 oktober 2014 -

De oktobermaand ligt voor ons. Traditioneel is dat de maand waarin het rozenkransgebed centraal staat. Al in de Middeleeuwen werd de rozenkrans gebeden in de kloosters. In de 14e en 15e eeuw raakte door toedoen van de Dominicanen en de rozenkransbroederschappen ook het rozenkransgebed bij de gelovigen in de parochies bekend. Dat oktober de rozenkransmaand is heeft te maken met het feit dat de katholieke kerk jaarlijks op 7 oktober het feest van O.L. Vrouw van de Rozenkrans gevierd wordt. Tot zover een stukje geschiedenis; nu terug naar onze tijd.

Ik kan er niet omheen om u iets te vertellen van mijn ervaringen tijdens de Wereldjongerendagen in Keulen. In de rugzak die aan alle deelnemers werd uitgereikt zat niet alleen een programma boekje, een zangbundel, een stadskaart en een pen. Ook zat er een rozenkrans in. Op vele momenten heb ik mogen zien dat jongeren deze rozenkrans niet alleen om hun nek droegen als een modern sieraad, maar dat er in kleine groepjes gebeden werd. Het is een eenvoudig gebed maar je moet er wel vertrouwd mee zijn. De eerste keren vraag je je af: wat zit ik toch te doen? Telkens die Weesgegroetjes, eer aan de Vader en die Onze Vaders bidden. Maar ieder die doorzet met bidden, zal ontdekken dat je in de herhaling van die gebeden los kunt komen van de dagelijkse beslommeringen die vaak veel aandacht van je eisen en je bijna in een ijzeren greep houden. Ik merk iedere keer weer dat het rozenkransgebed bevrijdend werkt. Je wordt als het ware gedragen door een zee van Weesgegroetjes. Ieder keer overwegen we een aantal 'geheimen'; de samenvatting van het Evangelie. Het helpt mij om in mijn persoonlijk gebed een ritme aan te brengen.

Nu de rozenkransmaand is aangebroken wens ik u toe de heilzame kracht van het rozenkransgebed zelf te mogen ervaren. In de maand oktober wordt in de parochies Wateringen (St. Joseph) / Poeldijk / Hoek van Holland / Wateringen (St. Jan de Doper) / Honselersdijk / Kwintsheul / Naaldwijk / ’s Gravenzande en Monster de rozenkrans gebeden. Voor de juiste dag(en) en tijden verwijzen wij naar de parochiebladen.

Als afsluiting van de rozenkransmaand is er voor de hele parochiefederatie op vrijdagavond 31 oktober om 19.00 uur in de St. Jan de Doper kerk in Wateringen een plechtig Marialof. U bent allen welkom. Pastor Straathof is de voorganger en alle koren uit Wateringen verlenen hun medewerking.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.