Marialof met uitstelling van het Allerheiligste

29 april 2014 -

Een eeuwenoud gebruik wordt in ere hersteld. Voor het eerst sinds tientallen jaren zingt op 2 mei de gregoriaanse schola van de Adrianuskerk de Mariavespers uit 1792.
"Onze gregoriaanse schola zingt een aantal keren per jaar tijdens kerkdiensten. Van hen kwam het verzoek om de Mariavespers te zingen,'' legt pastoor Jaap Steenvoorden uit. "De vespers zijn het avondgebed van de kerk. Zij zijn ouder dan het christendom. In de tempel in Jeruzalem werd al het ochtend- en avondgebed gebeden. Ik vind het Marialof een goed idee. Er is grote belangstelling voor het gregoriaans, zelfs bij niet zo kerkse mensen. Er gaat rust uit van de gezangen en het roept een mystieke sfeer op.'' De belangstelling voor het gregoriaans valt volgens Steenvoorden samen met een Maria revival: "De meimaand in de katholieke kerk is de Mariamaand,'' zegt de Naaldwijkse pastoor.
"Vroeger werd dan elke avond een Marialof zang- en gebedsdienst gehouden. De laatste tijd is er een hernieuwde belangstelling voor Maria te bespeuren in de katholieke kerk alsook in de kring van de reformatie. Maria heeft een cruciale rol gespeeld in het leven van Jezus. Als moeder heeft zij hem gevolgd tot onder het kruis en zij mocht getuige zijn van de vreugde van de verrijzenis. Ook was zij bij de jonge kerk op het Pinksterfeest toen de Geest op de apostelen neerdaalde. Maria wijst in alles altijd naar Christus en daarin is zij voor ons een voorbeeld van geloof, hoop en liefde.'' Steenvoorden spreekt met klem tegen dat het Marialof niet meer van deze tijd is. "Veel gelovigen bidden via Maria tot God. Deze traditie heeft grote waarde en heeft de eeuwen getrotseerd."
"Soms is de waarde in de vergetelheid geraakt maar op een bepaald moment gaan mensen weer de zin ontdekken van gebed en meditatie. Ik verwacht zeker een goede belangstelling, al zullen niet zoveel mensen komen als naar de nachtmis."
De schola heeft de laatste jaren verjonging ondergaan. Er zijn nieuwe zangers ook van buiten Naaldwijk bijgekomen die inmiddels zijn opgeleid. Dirigent Ben Hillen: "Gregoriaans leren zingen is niet zo moeilijk, maar om het op een levendige, expressieve wijze te zingen, vereist nogal wat repetitietijd."

bron: AD Westland, 26 april 2014, Frank de Klerk; foto: Thierry Schut

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.