Nieuwe wegen gaan

11 juni 2015 -

De Westlandse kerken staan voor een uitdaging. Want krimp is nu op de meeste plekken meer voelbaar dan groei. En het is niet zo vanzelfsprekend om met mensen te spreken over geloof. We hebben schroom. En niet helemaal onterecht, want heel wat Westlanders hebben negatieve ervaringen en beelden bij kerk en geloof. We hebben als kerken de verantwoordelijkheid om verstandig om te gaan met krimp, maar ook de verantwoordelijkheid om niet bij de pakken neer te zitten en het goede nieuws verder te brengen.

Waarop zou de missionaire opdracht van de kerken in het Westland zich kunnen richten?  In de meeste kerken zijn weinig mensen tussen de 16 en 30 jaar te vinden. Dat blijkt ook uit recent onderzoek. In het Westland wonen 19.000 jongeren van 16 tot en met 30 jaar. Minder dan 1.000 van die jongeren – circa 5% – blijken betrokken bij een kerk. Dat is nog niet de helft van landelijk gemiddelde…

Daarom wordt er sinds kort ruimte gemaakt voor nieuwe vormen van kerkzijn, gericht op mensen die normaal gesproken niet snel een kerkdienst zouden bezoeken. Deze initiatieven heten ‘pioniersplekken’. De vormen zijn divers, van activiteiten met twintigers in een café tot creatieve benaderingen van Bijbelverhalen via Godly Play en Kliederkerk. Deze vormen worden gezien als aanvulling op de bestaande kerkvormen, niet als een vervanging ervan.

Sinds een bijeenkomst in oktober 2014 in Naaldwijk groeit het draagvlak voor nieuwe vormen van kerkzijn. Voorgangers uit de katholieke en protestantse kerken zijn hierbij betrokken en bereiden een aantal pioniersplekken in het Westland voor. In de loop van volgend jaar zullen deze van start gaan.

diaken Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.