Onderzoek ‘God in Nederland’

24 maart 2016 -

Worden Nederlanders spiritueler als ze minder naar de kerk gaan? Gaan ze dan thuis meer bidden? En waar halen ze hun bezieling vandaan nu traditionele geloofsopvattingen onder druk staan? Dergelijke vragen worden beantwoord in de vijfde editie van God in Nederland, gebaseerd op een onderzoek in opdracht van KRO Kruispunt.

Het boek, uitgegeven bij Ten Have, is geschreven door Ton Bernts van de Radboud Universiteit Nijmegen en Joantine Berghuijs van de Vrije Universiteit Amsterdam, met een voorwoord van Joep de Hart en met medewerking van Joris Kregting en Christian van der Heijden.

Het onderzoek God in Nederland wordt vanaf 1966 om de tien jaar uitgevoerd. Op zondag 13 maart werden de resultaten van het nieuwe rapport in KRO Kruispunt bekendgemaakt. Het gaat om opmerkelijke cijfers over christendom en nieuwe spiritualiteit, traditionele en nieuwe gemeenschappen, oude en nieuwe rituelen.

De sociologische bevindingen worden in het boek verlevendigd door citaten waarin de deelnemers aan het onderzoek hun geloof of spiritualiteit beschrijven, en door een zestal persoonlijke interviews met bekende Nederlanders, onder wie Martijn Fischer, de vertolker van Jezus in The Passion 2016.

Lees hier het Interview met onderzoekers ‘God in Nederland’

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.