Ontkleding van de Kerk begint in Assisi

04 september 2013 -

Paus Franciscus bezoekt op 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus van Assisi, het Umbrische stadje Assisi. Hij wordt op deze bedevaart naar het graf van de heilige aan wie hij zijn pausennaam heeft ontleend, vergezeld door de acht kardinalen die hem adviseren over de hervorming van de Kerk. Verwacht wordt dat de paus de aangekondigde versobering daar inluidt. 

Naakt
Aartsbisschop Domenico Sorrentino van het bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino onthulde aan Vatican Insider wat de eigenlijk missie is van de paus. Deze houdt verband met een beroemde episode uit het leven van de heilige Franciscus. Toen deze aan zijn vader, Pietro di Bernardone, onthulde dat hij voortaan alleen God wilde dienen, sprak de vader zijn zoon bestraffend toe. ‘Ik ben je vader en je doet wat ik zeg, zoals je kleren aan je lijf mijn bezit zijn, zo ben jij dat ook’, zou Pietro zijn zoon hebben toegesnauwd. Daarop kleedde Francesco zich en plein public geheel uit en riep uit dat hij maar één vader had, de Vader in de hemel. De toenmalige bisschop van Assisi zag dat en bedekte de naaktheid van Francesco met zijn mantel.

Onze Vader?
Sorrentino: “Kort nadat hij tot paus was gekozen stuurde ik hem namens het bisdom een brief. Ik herinnerde hem eraan dat ik als bisschop van Assisi woon op de plek waar Francesco zich acht eeuwen geleden ontkleedde voor een sprakeloze Pietro di Bernardone, om zichzelf geheel te bevrijden voor God en zijn broeders. Later sprak ik met hem en herinnerde hem daaraan. Hij was daar werkelijk door geraakt. Dus ik was zo vrij om tegen hem te zeggen: ‘Dus, Vader, het zou geweldig zijn als u naast alle andere verplichtingen die u die dag heeft, daar het Onze Vader te bidden, zoals Francesco dat achthonderd jaar geleden ook deed.’ Het antwoord van de paus verraste me nogal. Hij zei: ‘Het Onze Vader? Maar ik wil spreken over hoe de Kerk zich moeten ontkleden en min of meer herhalen wat Francesco deed en de waarden benadrukken die in dat gebaar zijn vervat.”

Historisch bezoek
Het bezoek van de paus aan Assisi belooft historisch te worden, zo verwachten de minderbroeders in de stad van Sint Franciscus. Er zullen zo’n 700 geaccrediteerde journalisten bij aanwezig zijn. Het programma van het bezoek is onlangs bekendgemaakt.

San Damiano
Om 8.45 bezoekt de paus het heiligdom van San Damiano, waar het kruis hangt waarbij Sint Franciscus de mystieke opdracht kreeg om de kerk van Christus te herstellen. Paus Franciscus wordt er welkom geheten door pater Michael Perry, de minister-generaal van de Orde der Minderbroeders.

Graftombe
Om 9.20 uur begeeft de paus zich op de plek waar de heilige zich ontkleedde. De bisschop van Assisi zal hem daar ontvangen. Aansluitend heeft de paus een ontmoeting met arme mensen die door Caritas worden ondersteund. Voorts gaat Franciscus naar de bovenbasiliek van Sint Franciscus, waar hij wordt welkom geheten door de broeders conventuelen onder leiding van de custos van het Heilig Convent van Assisi, pater Mauro Gambetti. Gezamenlijk dalen zij af naar de crypte om er te bidden bij de graftombe van de heilige Franciscus.

Openluchtmis
Rond 11.00 uur gaat de paus voor in een eucharistieviering op de Piazza San Francesco. Aan het einde van de mis wordt hij toegesproken door de aartsbisschop van Perugia-Città della Pieve en de voorzitter van de Umbrische Bisschoppenconferentie. Na de viering gaat de paus lunchen met arme mensen van het plaatselijke opvangcentrum van Caritas.

Portiuncula
Om 14.30 bidt de paus in Franciscus’ cel in een hermitage op 4 km afstand van Assisi (Eremo delle Carceri). Terug in Assisi bezoekt hij de Sint-Clarabasiliek waar hij een groep clarissen toespreekt. Om 17.30 uur staat in de benedenstad het bezoek gepland aan de pauselijke basiliek van Maria ter Engelen, die is gebouwd boven de Portiuncula-kapel. Aansluitend vindt op het plein van de basiliek een ontmoeting met Umbrische jongeren plaats, waarbij de paus wordt toegesproken door de aartsbisschop van Spoleto-Norcia. Franciscus zal onder meer vier vragen van jongeren beantwoorden. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan het franciscaanse heiligdom Rivotorto, de plek waar Sint Franciscus en de eerste minderbroeders uiterst eenvoudige onderkomens hadden.

Antoine Bodar door het land van Franciscus
RKK Televisie zendt in het voorjaar een driedelige serie uit over Franciscus van Assisi. Antoine Bodar leidt de kijkers rond in Umbrië langs de voornaamste locaties van de franciscaanse spiritualiteit. “Saai wordt het niet”, zegt Bodar. “Er zal veel aandacht zijn voor de psychologie van deze echte man van vlees en bloed. Hij was iemand die van huis uit rijk was en voor de radicale armoede koos. Hij wilde een stoere ridder worden, maar werd uiteindelijk stichter van de adellijke troepen van de geest.”

bron: RKK

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.