Onze kosters volgen bijscholingsbijeenkomsten

15 april 2014 -

Als onderdeel van het beleidsplan, dat door het pastoraal team is opgesteld, behoort ook het organiseren van bijscholings- bijeenkomsten begeleid door mensen van de pastorale dienstverlening van het bisdom. Ditmaal werden alle kosters uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomsten.

De cursus bestond uit drie maal een dagdeel, ’s middags of ’s avonds en bij drie verschillende parochies in het Westland. De St. Jan de Doper in Wateringen, de O.L. Vrouw ten Hemelopneming in ’s-Gravenzande en de HH. Martelaren van Gorcum in De Lier. Op zich was het al leuk om bij een andere kerk op visite te zijn, want als koster ben je honkvast verbonden met je eigen kerk en ook de ontmoeting met andere kosters, mensen die op hún manier invulling geven aan de taak van koster vond ik erg aangenaam. Ik stond er wel even van te kijken dat ik de enige vrouwelijke koster was op de middagbijeenkomst.

De eerste bijeenkomst werd er gesproken over de liturgische ruimte, de voorwerpen, de kleding, het liturgische jaar en de liturgische boeken. Deze bijeenkomst was in de St Jan de Doper. Je zag aan de cursusleider, de heer Richard Bot, dat hij alles met plezier aan ons vertelde. Er werd ons o.a. uitgelegd dat koster komt van Custos wat zoveel betekent als deurwaarder/bewaker of Ostarius, sleuteldrager/portier. Je weet vele dingen al wel, maar het is erg verfrissend dat je naast theorie ook ziet hoe alles in de praktijk te werk gaat en hoe andere kosters dit beleven en invullen. Wat een prachtige kerk is de St. Jan de Doper en alles nog zo kompleet aan inrichting, voorwerpen, kleding en boeken. Ik heb werkelijk mijn ogen de kost gegeven.

De tweede bijeenkomst was in de parochie van O.L. Vrouw ten Hemelopneming. Ditmaal werd de betekenis van de Goede Week, de structuur en de taak van de koster erbij besproken. Mw. Petra Versnel-Mergaerts, pastoraal werkster zat bij/met ons aan tafel. Het was alleen theorie, maar daarbij kwamen veel praktische zaken aan bod. Deze kerk in ´s Gravenzande heeft een heel moderne vorm met mooie glas in loodramen en het andere uiterste van de St. Jan de Doper. Met het oog op de naderende Pasen was deze cursus erg van nut.

Voor de derde bijeenkomst waren we in de HH. Martelaren van Gorcum in De Lier, vlak achter de Dom, een weer totaal andere kerk. Weer was Mw. Petra Versnel onze cursusleidster en werden de sacramenten van doop, vormsel, huwelijk, eucharistie, en uitvaart besproken. Bij deze bijeenkomst was het een uitwisseling hoe ieder deze diensten invulde en werden er veel tips gegeven. Als ik al van te voren mijn bedenkingen had over 3 bijeenkomsten en het idee genoeg te hebben aan het kosterboek, dan ben ik daar van teruggekomen. De ontmoetingen met de andere kosters, hun ervaringen, de verschillende kerken met hun rijkdommen. Dat was alleen al een rijkdom. De cursusleiders waren erg bevlogen en dat maakte de bijeenkomst interessant. Ik heb alle lof over de cursus en de cursusleiders en de toertocht naar de kerken van het Westland.

Yvonne Cornelis,
koster in de H. Machutusparochie

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.