Op bedevaart naar Kevelaer 9 en 10 augustus 2016

17 mei 2016 -

“Een pelgrimsreis is op weg gaan met een open oog, een open oor, en vooral een open hart voor alles en iedereen die je op je tocht mag ontmoeten.”

Het Westland houdt op dinsdag 9 en woensdag 10 augustus 2016 de jaarlijkse tweedaagse bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. We vertrekken om 07.00 uur vanuit de Sint Jan de Doperkerk te Wateringen, van 1819 t/m 1969 de Broederschapskerk van de Westlandsche Processie, naar Kevelaer. We brengen onze processiekaars naar de Genadekapel, lopen de kruisweg, bidden de rozenkrans, nemen deel aan de eucharistie het danklof en keren dan weer huiswaarts op woensdag om ca. 18.00 uur in Wateringen aan te komen.

Kevelaer
In Nederland en België is Kevelaer vooral bekend als Maria-bedevaartsoord. Sinds 1642 wordt er in het plaatsje een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Veel katholieken pelgrimeren jaarlijks naar dit genadebeeld, dat in Latijn bekendstaat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de "Troosteres der Bedroefden".

Bedevaartsoord
De marskramer Hendrick Busman (1607-1649) zou van de Maagd zelf tot driemaal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642 toen hij op het kruispunt van de weg Geldern/Kleef in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond, waar hij bij herhaling de opdracht kreeg. Al gauw kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo, gehouden in het klooster ter Weide. In 1645-47 werd een bedevaartskerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de Genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven.

Voor meer informatie kijkt u op www.westlandsebedevaarten.nl of u belt naar de contactpersoon in uw parochie.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.