Open Monumenten Dag in onze parochiekerken

06 september 2021 - Algemeen federatie nieuws, Hoek van Holland / Heenweg, Honselersdijk, Kwintsheul, Monster, Naaldwijk, Poeldijk

Op 11 (en 12) september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Mijn monument is jouw monument. Een vrije interpretatie van ‘Mi casa es su casa’ (mijn huis is jouw huis). Deze slogan draagt gastvrijheid en openheid uit. We openen letterlijk en figuurlijk de deuren van onze monumenten voor iedereen!

Sint Adrianuskerk Naaldwijk 90 jaar!
Het prachtige, monumentale kerkgebouw bestaat dit jaar 90 jaar. Het is gebouwd in 1931 en dat jaar op 3 september ingewijd.
De ruimte in de kerk is voor deze gelegenheid aangekleed met diverse historische vaandels en kazuifels, het zogenoemde gouden vijfstel. Verder zijn er enkele vitrines met bijzondere items opgesteld en worden de originele bouwtekeningen getoond. Er zijn suppoosten aanwezig die eventuele vragen kunnen beantwoorden. Ook de prachtige parochietuin kan worden bezichtigd. Deze besloten tuin ligt beschut naast de kerk en is uitsluitend via de parochiekerk te betreden.

Monster – Handen dragen de kerk
Fotograaf Ton van Zeijl en tekstschrijver Esdor van Elten hebben in woord en beeld tot uitdrukking gebracht een prachtige expositie 'Handen dragen de kerk'.
De koren Mojeko, Medea en Laus Deo zullen deze monumentale dag muzikaal ondersteunen met optredens om resp. 10.00 uur, 11.00 uur en 15.00 uur.
De geëxposeerde werken kunnen gekocht worden. Daarnaast zijn de 12 werken tezamen als kaartenset te koop. De opbrengst van de verkopen gaat naar de restauratie van het kerkorgel. Lees meer....

Kwintsheul – expositie Huize Maria
Onlangs is een replica van de grenspaal op het Kwintrum geplaatst. Op deze zaterdag zal dit heugelijke feit tot een klein feestje leiden in het centrum van Kwintsheul m.m.v. Gregorius, Oranjevereniging, Kastanjehof en de Andreaskerk.

In de Andreaskerk geven we aandacht aan een verdwenen monument: de Maria stichting of beter bekend als Huize Maria. Met een kleine expositie over de start van de parochie en de Mariastichting komt dit weer tot leven. We doen ons uiterste best om –coronaproof- ook de toren te kunnen beklimmen. Lees meer......

Honselersdijk
De Commissie Monumentendag heeft dit jaar dan ook diverse mensen bereid gevonden om (binnen de Corona-maatregelen) diverse workshops en lezingen te geven over hun stukje van ons monument.
De hele dag zullen er – naast de workshops – ook nog activiteiten te zien zijn, zoals het schilderen van iconen, het restaureren van antieke beelden, etc. Lees meer.....

Poeldijk - Expositie 100 jaar Sint Bartholomeusschool / Verburch hof
Een grote fotocollectie en veel schoolmateriaal over 100 jaar geschiedenis met een echte schoolklas uit 1930 en een strenge schoolmeester, maar ook met modern schoolmateriaal.
Voor de jeugd een stoere kabelbaan en een Legoworkshop waar je de school van de toekomst kunt bouwen.
Schoolfilms over vroeger en nu én interviews met (oud-)leerkrachten.
Beklim de kerktoren, maak een vaartochtje over de Gantel of wandel door Poeldijk met de nieuwe wandelroute. Geniet van muziek, theater en dans en rust uit met een kopje koffie, thee of fris.

Heenweg
Om 13.30 uur en 15.30 uur is er een lezing over de bijna 125-jarige geschiedenis van het Lambertuskerkje, de omgeving en de trouwe bezoekers. Buiten op het kerkplein zijn er diverse activiteiten, ook voor kinderen zoals vogelhuisje beschilderen. Er zijn diverse muzikale optredens.
Voor € 5,00 is een kaars te koop of een boekje met prachtige foto’s over de geschiedenis en de restauratie van het kerkje. En u kunt genieten van een bekertje koffie of thee (€ 1,00) als welkome onderbreking van uw fietstocht of wandeling.

Wateringen
Zoals het er nu uitziet, kan de Sint Jan de Doperkerk zijn deuren weer openen tijdens Monumentendag. Vanwege enige onzekerheid omtrent de Corona maatregelen zullen niet veel extra activiteiten georganiseerd worden. Het orgel zal enige keren bespeeld worden. De toren kan op bepaalde tijden beklommen worden. Er zullen glas in lood-kleurplaten ingekleurd kunnen worden. De glas in loodramen kunnen met behulp van een beschrijving bekeken worden. Ook een rondleiding in de kerk is mogelijk.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.