Ouverture Mater Mosa 2015: wave van klokken

18 mei 2015 -

Op zaterdag 30 mei 2015 opent de eerste editie van Mater Mosa met een ongekende gebeurtenis: een geluidswave van bijna 1.000 kilometer. In de ochtend worden de kerkklokken geluid nabij de bron van de Maas. Het volgende dorp neemt het signaal over, en zo gaat het verder. Waar de Maas breder wordt doen ook carillons, schepen, koren en fanfares mee. Aan het begin van de  avond bereikt de golf het Noorderhoofd bij Hoek van Holland, om op te gaan in de weidsheid van de Noordzee. De geluidsgolf volgt in Nederland de loop van de Maas zoals die tot 1904 was: via Gorinchem, Dordrecht en Rotterdam.

De Ouverture vormt de opening van Mater Mosa, een nieuw tweejaarlijks zomerfestival dat Franse, Waalse, Vlaamse en Nederlandse Maasbewoners samenbrengt en de Maas in de komende jaren wil laten uitgroeien tot de culturele rivier van Europa. De HH. Egbertus en Lambertusparochie in Hoek van Holland en Heenweg heeft besloten aan deze gebeurtenis mee te doen. De kosters van beide kerken zullen de kerkklokken laten luiden volgens een bepaald tijdschema gedurende 10 minuten op 30 mei a.s. De klok van de Lambertuskerk (om 17.55 uur) in Heenweg, van de Dorpskerk (om 17.57 uur) en van de Egbertuskerk (om 17.58 uur) in Hoek van Holland zult u dan 10 minuten kunnen horen. Op de dag zelf zal het project de hele dag online te volgen zijn via sociale media en live streaming.

De vrede en welvaart die Europa de afgelopen decennia heeft gebracht, wordt vaak overschaduwd door somberheid en scepsis. Voor veel mensen staat Europa op te grote afstand. Zij ervaren Europa niet als iets van zichzelf, maar van regeringen en politiek leiders.

Mater Mosa laat zien dat het ook anders kan. Het laat Europese integratie van onderaf ontstaan. Langs 925 kilometer Maas leven miljoenen mensen en talloze bedrijven en organisaties in verbondenheid met hun rivier. Door de band met de Maas zijn ze ook met elkaar verbonden. Samen vormen ze een riviergemeenschap met een grote culturele diversiteit en een enorm samenwerkings-potentieel.

De internationale Maasbiënnale Mater Mosa brengt ze bijeen en laat een bont palet ontstaan van kunst, ambachten, folklore en streekcultuur langs de gehele loop van de Maas. Het laat de Maas de komende jaren uitgroeien tot culturele rivier van Europa, en wil daarmee bijdragen aan een sociaal en economisch hechtere Maasregio. De eerste editie vindt plaats in de zomermaanden van 2015.

Meer informatie: www.matermosa.eu

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.