• rkWestland
  • > Nieuws
  • > Parochiefederatie Sint Franciscus, tussen duin en tuin, viert tweede lustrum: ‘In vertrouwen verder gaan’

Parochiefederatie Sint Franciscus, tussen duin en tuin, viert tweede lustrum: ‘In vertrouwen verder gaan’

20 september 2021 - Algemeen federatie nieuws

De feestdag van Sint Franciscus, onze patroonheilige, is 4 oktober. Daarom vieren wij het 10-jarig bestaan op zondag 3 oktober. Wij starten het feest met een feestelijke Eucharistieviering in de St. Adrianuskerk in Naaldwijk, aanvang 10.00 uur. Het thema van de viering is: ‘In vertrouwen verder gaan’.

‘Samen geloven in groei, samen groeien in geloof’
Op de eerste zondag van juli 2011 is de federatie van start gegaan met de installatie van het pastoraal team in de St. Jan de Doperkerk in Wateringen. Alle andere katholieke kerken waren op deze zondag gesloten. De St. Jan de Doper was dan ook tot de laatste plaats bezet.
Het thema van de viering was: ‘Samen geloven in groei, samen groeien in geloof’. Aan het eind van de viering hebben wij als team zaad uitgestrooid in een grote teil met aarde. Daarna kregen de 12 kerken een emmertje met grond en zaden mee voor hun eigen gemeenschap. Een prachtig symbool.
Als federatie vormen wij een gemeenschap van gemeenschappen. Iedere parochie heeft sterke kanten, maar er zijn ook dingen die je als eigen parochie moeilijk kan organiseren. Wij hebben ontdekt dat wij samen meer voor elkaar krijgen, dan iedere parochie op zichzelf.

Groeikansen
De afgelopen tien jaar zijn niet gemakkelijk geweest voor de kerk in het algemeen. Denken wij aan de schokkende feiten over misbruik in het verleden. Maar ook aan de huidige coronacrisis die de kerk diep heeft geraakt, omdat samenkomen aan ingrijpende beperkingen werd onderworpen. Toch bewaren wij de hoop. Het is uiteindelijk de Heilige Geest die de kerk draagt en leidt naar de toekomst. Daarom is het belangrijk dat wij samen ons geloof groeikansen blijven geven.

Andere kerken gesloten
De andere kerken zijn op deze zondag gesloten. Het pastoraal team zal samen voorgaan. Diaken Burgering zal niet aanwezig zijn want dan is hij met Team Westland naar de Tourmalet. Het koor Esperança luistert deze viering op en voor de kinderen is er een Kinderwoorddienst. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie/thee of een glas limonade.

Fietsen langs twaalf kerken
Voor de liefhebbers is er de hele middag een fietstocht langs de twaalf kerken binnen de federatie. U kunt bij elk van onze kerken starten vanaf 11.30 uur en de kerken zijn open tot 17.00 uur. Bij elke kerk krijgt u een kleine versnapering en is er een vraag te beantwoorden. De antwoorden kunt u aan het eind van de middag inleveren bij een van de kerken en er is een kleine prijs te winnen. De fietstocht is 50 kilometer lang. Is dat te lang voor u, dan kunt u een gedeelte van de fietstocht afleggen.

Afstand houden, reserveren, online meevieren
Op het moment dat ik dit schrijf, is nog niet bekend of het reserveren en de anderhalvemeter richtlijn losgelaten gaan worden. Houd daarom deze website en/of de digitale nieuwsbrief goed in de gaten. Lukt het niet om naar de kerk te komen? Geen probleem! De viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl. Wij hopen op een mooi en bemoedigend feest, dat ons geloof nieuwe groeikansen geeft.  

Namens het federatiebestuur en het pastoraal team,
pastoor J. Steenvoorden 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.