Pastoraat in de Zorginstellingen Delft en omstreken

25 augustus 2015 -

De “Commissie Pastoraat in de Zorginstellingen Delft en omstreken”, kortweg CPZ, is een commissie van de Raad van de Kerken Delft, die overleg voert met het Reinier de Graaf Gasthuis, Pieter van Foreest stichting en GGZ Delfland over geestelijke bijstand en het verzorgen van kerkdiensten in ziekenhuis, verzorgingshuizen en intramurale zorginstellingen.

De commissie bestaat al tientallen jaren, en bestrijkt een groot geografisch gebied, omdat de zorginstellingen van de Pieter van Foreest groep zich in vrijwel geheel Zuid-Holland Zuid, waaronder dus ook het Westland, bevinden. Via deze commissie heeft de Raad van Kerken Delft contacten met voorgangers in het gehele gebied.

Als doelstelling heeft de CPZ, de geestelijke zorg in de instellingen te stimuleren en zo nodig te coördineren, de kwaliteit te bewaken en er op toe te zien dat de geestelijke zorg past bij de identiteit van de desbetreffende instelling. In dat kader kan de commissie, namens alle bij de Contactraad aangesloten kerken, in gesprek gaan met besturen van alle zorginstellingen. Dit is meer dan eens nodig, want het is niet meer vanzelfsprekend dat er in een zorginstelling een geestelijke verzorger  is.

Was vroeger de geestelijk verzorger niet weg te denken in een instelling, dat is in deze tijd niet altijd meer het geval. Als gevolg van de bezuinigingen moet de geestelijk verzorger zich heel bewust zijn van zijn taak. In het Reinier de Graafgasthuis en een aantal andere instellingen is een Stilte Centrum, een ruimte om te bidden of een kaars op te steken en voor de Islamitische gelovigen is er een gebedsruimte. Deze plekken vormen een toegevoegde waarde in een instelling.

Wilt u nadere informatie over de CPZ of denkt u iets voor de commissie te kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.

Secretariaat CPZ, Marijke Mahieu stuur een e-mail
Paula Groot, lid van de CPZ, stuur een e-mail

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.