Processie ter gelegenheid van het feest van Sacramentsdag

07 juli 2019 - Algemeen federatie nieuws

Onder aan de Maasdijk, liggend in het buurtschap Heenweg ligt prachtig verscholen tussen het groen het sfeervolle intieme kerkje de Heilige Lambertus. Hier werd op zondagavond 23 juni een Feestelijk Lof met processie gehouden. Vele parochianen waren aanwezig in de viering en deden mee met de processie. Pastoor Steenvoorden ging voor op deze warme zomerse avond. Er waren veel mensen aanwezig, er moesten zelfs stoelen bijgezet worden. Wat heel bijzonder was dat er ook communicanten aanwezig waren vanuit de hele federatie en dat ook hun ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en andere familieleden gekomen waren. Het was indrukwekkend om te zien en te mogen meemaken. Hieronder volgt de uitleg over Sacramentsdag en de Sacramentsprocessie door pastoor Steenvoorden

Allerheiligst Sacrament
Heilig Sacramentsdag, ook wel het Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament genoemd, is een hoogfeest binnen de Katholieke Kerk dat valt op de tweede donderdag na Pinksteren. Sacramentsdag, een godsdienstige plechtigheid waarbij gelovigen openbaar hun geloof ritueel belijden. Sacramentsdag werd in de 13e eeuw door de paus ingesteld op verzoek van Juliana van Cornillon uit Luik. Zij wilde daarmee de verering voor het Heilig Sacrament – de aanwezigheid van Christus in een hostie, een stuk brood – extra kracht bij zetten.
De afgelopen tijd zijn er verschillende vrije dagen geweest: Hemelvaart en tweede Pinksterdag, twee lange weekenden. In delen van Duitsland, Polen en andere landen in Zuid en Oost-Europa  is donderdag 20 juni ook een vrije dag en daarom een lang weekend. Dan wordt Sacramentsdag gevierd met openluchtvieringen en processies. In Duitsland heet dit feest ‘Fronleichnam’. De ouderen zullen zich nog wel herinneren dat ook in Nederland Sacramentsdag een groot kerkelijk feest was. De hele parochie liep er voor uit en alle verenigingen (voetbal, jeugdbeweging, vakbond, LTB etc.) waren vertegenwoordigd in de Sacramentsprocessie waar het Gezegende Brood met grote eerbied werd meegedragen in de monstrans. Deze processie werd in de kerk maar ook wel in de tuin van de kerk of een klooster gehouden. Veel jongeren hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord.

Hoogfeest van het Lichaam en Bloed van Christus
De officiële naam van dit feest is: Hoogfeest van het Lichaam en Bloed van Christus. De viering vindt plaats op de donderdag na Drievuldigheidszondag (de zondag na Pinksteren). Deze plaatsing op een donderdag is natuurlijk niet toevallig. Op Witte Donderdag vierde Jezus met zijn leerlingen het Laatste Avondmaal. Onder de tekenen van brood en wijn wil Hij altijd met ons zijn. In Nederland is de viering van Sacramentsdag geplaatst op de aansluitende zondag of de vooravond: zo. 23 en zaterdagavond 22 juni.
Van de uitbundigheid en luister van weleer is weinig meer te merken.  Maar ook op een eenvoudige doch feestelijke manier vieren wij het grote geheim dat Jezus onder de tekenen van brood en wijn altijd bij ons wil zijn. De Eucharistie is het hoogtepunt en de bron van de parochiegemeenschap. Christus voedt ons in Woord en Sacrament. Wie de gaven van zijn Geest ontvangt, kan deze ook vruchtbaar maken in het leven van elke dag.
Vanwege het mooie weer werd de Sacramentsprocessie gehouden, over het oude schelpenpad, door het bos rondom het kerkje onder aan de Maasdijk. Deze processie is een uitbeelding van Gods Volk samen onderweg met Christus in ons midden. Wij doen dit niet om het oude terug te halen, maar omdat deze uitdrukkingsvorm van ons geloof wereldwijd nog steeds leeft en ook voor ons in deze tijd waarde heeft.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.