Rio-pelgrims terug op eigen bodem

31 juli 2013 -

Moe maar blij om weer thuis te komen, arriveerden de ruim 50 deelnemers aan de reis ‘Binding’ dinsdag op Schiphol. Ze hadden een lange vliegreis en een dag in de bus erop zitten. Ze kwamen terug van de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro en werden door familie, vrienden en collega's opgewacht.
‘Supergaaf’, ‘overweldigend’, ‘wat een uitstraling heeft paus Franciscus’: zomaar wat reacties van de pelgrims na de achttien dagen durende reis. Naast de Missionary week, hebben vooral de avondwake en de Eucharistieviering op het strand van Copacabana indruk gemaakt. Het was een noodsprong van de organisatie om uit te wijken naar het strand toen het ‘Campus Fidei’, een groot terrein aan de rand van de stad, een grote modderpoel was geworden toen de regen. Maar de noodsprong bleek voor de pelgrims uit te pakken als een geweldig cadeau.
 
Natuurlijk waren er de gebruikelijke WJD-ontberingen, zoals koude douches, zeer basaal sanitair, zwermen muggen en lange busritten, maar de goede ervaringen overheersen. Generatiegenoten ontmoeten, gesprekken met jongeren uit de hele wereld voeren, samen het geloof vieren, zingen, bidden. God ontmoeten in elkaar, in de stilte, in de vieringen.

De volgende editie van de Wereldjongerendagen wordt over drie jaar in de Zuid-Poolse stad Krakau gehouden. Dat heeft paus Franciscus zondag bekendgemaakt aan het einde van de zesdaagse internationale katholieke jongerenmanifestatie in Rio de Janeiro, aldus het Vaticaan. Polen is voor de tweede keer gastland van de Wereldjongerendagen. In 1991 vond het evenement plaats in het Mariabedevaartsoord Czestochowa, ten noordwesten van Krakau. Paus Johannes Paulus II, in 1984 initiatiefnemer van de Wereldjongerendagen, was aartsbisschop van Krakau toen hij in 1978 tot paus werd gekozen.

Paus Franciscus arriveerde 22 juli in Brazilië voor zijn eerste buitenlandse reis. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Aparecida, aan een ziekenhuis en een sloppenwijk in Rio de Janeiro. De paus werd op 25 juli ontvangen door de katholieke jongeren op het stand van Copacabana. Op 26 juli bad hij daar de Kruisweg met de deelnemers. Zaterdagavond was er een gebedswake met de paus op het strand, zondag gevolgd door een slotmis, bijgewoond door drie miljoen mensen. Na een ontmoeting met de Celam, de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie, vloog paus Franciscus zondagavond terug naar Rome.

Foto's van de aankomst op Schiphol door Peter van Mulken

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.