The Passion: het lijdensverhaal in een modern jasje

07 april 2012 -

Na het overweldigende succes van vorig jaar in Gouda vond op Witte Donderdag, 5 april, de opvoering van The Passion nu in Rotterdam plaats. Op het Willemsplein aan de voet van de verlichte Erasmusbrug keken ruim 15.000 mensen, zowel jong als oud, naar dit grootscheepse passiespel met talloze BN-ers en hedendaagse muziek. Nog eens 1,7 miljoen keken naar de live-uitzending op televisie.

De skyline van de Maasstad en een bijna volle maan vormde dit keer het decor voor de Nederlandse uitvoering van het lijdensverhaal. Een havenstad van wereldformaat, die een hoofdrol in de wereldgeschiedenis heeft gespeeld en lijden, vernietiging, dood en wederopbouw kent. Zo vertelde Philips Freriks, oud-presentator van het NOS-journaal, die als verteller het publiek op sleeptouw nam en ze in het dramatische verhaal van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus trok.

In het paasverhaal speelde de niet-gelovige Danny de Munk de rol van Jezus, zangeres Berget Lewis die van moeder Maria met een donkere huidskleur, Charly Luske was Judas en Frans Bauer nam de rol van Petrus op zich. Zij vertolkten het verhaal met eigentijdse liederen van Marco Borsato tot Bløf en van André Hazes tot Toon Hermans. Bijzonder was het om Judas, nadat hij Jezus had verraden, het Amsterdamse volkslied ‘Bloed, zweet en tranen’ in een nieuw, meer rockachtig arrangement te horen zingen vanaf een hoog Rotterdams gebouw.

Indrukwekkende processie
Tijdens The Passion liep er door de stad een stoet van duizend mensen achter het grote witverlichte kruis aan. Dit kruis is vanaf de ‘Koopgoot’ langs het bekende standbeeld van Zadkine – een man zonder hart – en over de Schiedamse Dijk naar het plein gedragen. Regelmatig werd live geschakeld naar presentatrice Antoinette Hertsenberg, bekend van het consumentenprogramma Radar, die als verslaggeefster deelnemers aan deze processie interviewde. Wederom was het een indrukkend moment toen het kruis het plein naderde en langs de menigte richting het podium ging. Vlak daarvoor was Jezus in een aangrijpende scene van Danny de Munk veroordeeld tot de kruisigingsdood. Het hoeft verder geen betoog dat Pontius Pilatus, goed gespeeld door operazanger en musicalacteur Henk Poort, de Rotterdamse publiekslieveling en oud-voetballer John de Wolf als misdadiger Barabbas vrijliet.

Pijnlijke details
Nadat Danny de Munk, geboeid en gekleed in oranje Guantanamo Bay-achtige overall, met een zwarte zak over zijn hoofd is afgevoerd, vertelde Henk Poort de pijnlijke details van de kruising van Jezus. “Hij is met 19 centimeter lange ijzeren pinnen aan het kruis is geslagen. Wie is er nog niet misselijk? Eenmaal hangend aan het kruis wordt het steeds moeilijker om je borstkas uit te zetten en lucht in je longen te laten. Op een gegeven moment kan Jezus niet meer ademen en sterft de verstikkingsdood.” Een gruwelijk levenseinde, maar we kennen de Opstanding na drie dagen. Dit werd uitgebeeld door Danny de Munk, die staand in de hoge toren van de Erasmusbrug het lied ‘Afscheid nemen bestaat niet’ zong.

Groots evenement
The Passion was weer grootser dan vorig jaar. Cor Bakker, die de muzikale leiding had met een 28-mans orkest, noemde het een combinatie van muziek, musical en film dat bij elkaar kwam. De EO en RKK kunnen er een jaarlijkse traditie van maken, want verschillende steden willen dit spektakel wel faciliteren.

Op de 29 personen die met de bus vanuit het Westland naar Rotterdam waren getrokken, maakte het eveneens een overweldigende indruk en hadden het niet willen missen. Voor degene die het gemist hebben: The Passion is terug te zien op Uitzending Gemist of http://www.thepassionrotterdam.nl/ .

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.