Vastenactie 2020 'Werken aan je toekomst'

18 februari 2020 - Algemeen federatie nieuws

Een beter inkomen met vakopleiding en training in Zambi.
In de Zambiaanse districten Senga en Mpulungu levert landbouw te weinig op om het hele jaar van te leven. Vooral alleenstaande ouders en jongeren hebben het zwaar. Een deel van het jaar moeten ze zien rond te komen van zo’n € 1,20 per dag of zelfs per week. De hiv-aidspandemie maakte de situatie nog slechter, want hierdoor verloren veel ouders hun partner en raakten kinderen een of beide ouders kwijt. Alleenstaande ouders hebben veel moeite om hun gezin te onderhouden, dus geld om hun kinderen een beroepsopleiding te geven hebben ze al helemaal niet

Via dit project krijgen zij een beroepsopleiding en hulp bij het starten van een bedrijfje, om hun inkomen te verbeteren.
De zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria bieden trainingen en opleidingen gericht op inkomensverbetering en het ontwikkelen van praktische vaardigheden, maar ook op het gebied van boekhouden en ondernemerschap. Het huidige project is bedoeld om 74 arme en kwetsbare huishoudens in de districten Mpulungu en Senga te helpen hun basisinkomsten te verhogen van € 1,20 naar tenminste € 7,50 per dag of per week.

Gedurende zes maanden krijgen 24 jongeren een vakopleiding en les in bedrijfskunde en handel. Een groep van vijftig vrouwen en mannen krijgen training in ondernemerschap, financieel management en zakelijke vaardigheden, die ze kunnen gebruiken bij het vinden van beter en meer gevarieerd werk, zodat ze ook inkomsten hebben buiten het oogstseizoen. Alle deelnemers krijgen een startpakket om ze te ondersteunen bij het opzetten van nieuwe activiteiten die meer inkomen opleveren.

Landbouwtraining voor vrouwen en vluchtelingen in Oeganda
Tijdens de burgeroorlog in het noorden van Oeganda stortte de landbouwsector in. De bevolking was jarenlang afhankelijk van voedselhulp. Ook is er in deze regio een vluchtelingenkamp met zo’n 48 duizend vluchtelingen uit Zuid-Soedan gevestigd. De parochie van Kitgum leert lokale vrouwen en vluchtelingen uit Zuid-Soedan gewassen verbouwen. Dat maakt hen economisch zelfstandig en brengt de lokale voedselproductie weer op gang. . De parochie van Kitgum werkt nauw samen met de overheid op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en opvang en ondersteuning van vluchtelingen. Dit project richt zich op het verbeteren van de economische positie van lokale vrouwen en vluchtelingen in het kamp, zodat zij zichzelf kunnen onderhouden. Ook beoogt het project een gevoel van eenheid en vreedzaamheid te bevorderen tussen de lokale gemeenschap en de mensen in het vluchtelingenkamp.

De Nederlandse regering startte in 2015 een agrarisch trainingsprogramma in Oeganda, waarbij de deelnemers gedurende vijf maanden kennis opdoen op het gebied van visserij, varkenshouderij, melkveehouderij of landbouw. Ze betalen hiervoor een kleine bijdrage en verblijven intern. De parochie in Kitgum wil hier twintig vrouwen laten opleiden, die naderhand hun kennis kunnen delen met de andere vrouwen die deelnemen aan het project. Ook is het de bedoeling in het tweede jaar docenten in te huren om wekelijks landbouwlessen te geven. Op deze manier vergroten lokale vrouwen en vluchtelingen samen de voedselproductie in hun gemeenschap en verdienen zij een eigen inkomen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.