Versoepeling - welkom in de parochiekerk

03 juli 2020 - Algemeen federatie nieuws

Tijdens de persconferentie van vorige week woensdag zijn verdergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Hierdoor hebben de bisschoppen de eerder uitgebrachte protocollen aangepast. De herziene versies vindt u elders op onze website.

Aantal aanwezigen
Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen vanaf 1 juli 2020 meer dan 100 personen aanwezigen zijn bij vieringen. Voor elk kerkgebouw is vastgesteld hoeveel mensen er in kunnen in een anderhalvemeter opstelling. Verdere voorwaarden zijn:

  • dat mensen vooraf moeten reserveren;
  • dat hen wordt gevraagd of zij gezondheidsklachten hebben die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus; en
  • dat zij een plaats krijgen aangewezen.

Aanmelden vieringen
Nu we vier weekenden gehad hebben met reserveringen is er aardig ervaring opgedaan. De aanmeldingen voor de weekendvieringen komen behoorlijk gespreid over de week binnen. Ook aan de technische kant gaat het steeds handiger en kan het geheel in weinig tijd worden gereset voor het volgend weekend. En daarmee staat het reserveringsysteem al weer klaar voor het komend weekend.

Tot nu toe kregen parochianen vanaf maandag 18.00 uur de mogelijkheid om het reserveringsformulier in te vullen voor een weekendviering. Vanaf heden vervroegen we dit naar zondag 18.00 uur. Dus: reserveren voor de weekendviering kan vanaf zondag 12.00 uur tot zaterdag 17.00 uur.

De doordeweekse vieringen kunnen ook bezocht worden. Ook hier geldt dat reserveren verplicht is. Zodra een viering geweest is, kunt u via de website weer reserveren voor de vieringen van één week vooruit.

Communie uitreiking
De bisschoppen hebben een protocol opgesteld voor het uitreiken van de H. Communie. Om het gevaar van het aanraken van het eucharistisch pincet te voorkomen en de anderhalvemeter-regel te blijven handhaven, heeft het pastoraal team naar een passende oplossing gezocht voor het uitreiken van de H. Communie.

  • Op een of meerdere tafels voor het altaar zullen door de koster kleine bakjes worden geplaatst.
  • Na de consecratie (bij eucharistie) of na het halen van het H. Brood uit het tabernakel (bij een communieviering) wordt de H. Communie door de voorganger in de bakjes gelegd. De voorganger zal hiervoor eerst zijn handen ontsmetten.
  • Daarna worden de kerkgangers uitgenodigd om naar voren te komen, de handen te ontsmetten, zelf de H. Communie uit het bakje te halen en tot zich te nemen. Hierbij dienen zij zelf de anderhalvemeter-regel in acht te nemen. De voorganger kan hierbij op gepaste afstand staan.

Samen vieren
Op anderhalvemeter van elkaar kunnen we samen bidden, maar (nog) niet zingen. Van de ‘spelregels’ om naar de kerk te gaan kunnen we vinden wat we willen, maar laten we vooral blij zijn dat wij samen het geloof kunnen en mogen vieren.

Voorzichtigheid blijft geboden en het is van belang dat er waardig en veilig kan worden gevierd. Daarom blijft het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ onverminderd van kracht.
Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.